Antivirusni programi – 5 najboljih besplatnih programa za 2021. godinu!

Svakodnevnim pregledavanjem internet sadržaja, preuzimanjem dokumenata i aplikacija, kao i otvaranjem raznih poveznica koje dobijemo E-mail porukom, izloženi smo različitim vrstama računalnih napada. Ne događa se to često, ali ipak, kada se zarazi računalo s kojim obavljamo svakodnevne poslove, možemo biti u velikim problemima. Za sigurnost se brinu antivirusni programi, pa ćemo vidjeti koji su najbolji u 2021. godini, za moderne sustave koje danas koristimo.

Antivirusni programi pomažu nam po pitanju sigurnosti na internetu, i svakako su alat koji treba da koristi svatko od nas. Posebno se često koriste kod Microsoft Windows sustava, jer su to i najrašireniji sustavi u svijetu, pa su tako i najviše izloženi napadima. Da se razumijemo, postoje antivirusni programi za Linux distribucije, UNIX, i macOS. Najveća imena u području sigurnosti računalnih sustava obično imaju svoj proizvod pripremljen za sve veće svjetske sustave.

Da budemo sigurni, pouzdamo se u neki antivirusni program. Dobra zaštita mnogo znači, ali u velikom broju ponuđenih antivirusnih programa, nekada se teško odlučimo za neki od njih. Napisat ćemo malo dulju listu, tek toliko da znate za njih, pa ćemo izdvojiti antivirusne programe – za koje smatramo da su među 5 najboljih antivirusnih programa u 2021. godini.

Koji antivirusni
programi danas postoje?

Dugim nizom
godina, gotovo koliko postoje operacijski sustavi, na tržištu su bili dostupni
i različiti antivirusni alati. Već od samih početaka smo uvidjeli potrebu za
aplikacijama koje mogu prepoznati i zaustaviti izvršavanje zlonamjernog koda.

Vremenom su neki
alati jednostavno nestali sa tržišta, ali su se pojavljivali novi. Antivirusni
program treba da prati razvoj sustava, pa ćemo na svakom ponuđenom vidjeti s
kojim verzijama sustava radi.

Moderni antivirusni programi, koji rade s aktualnim sustavima, su: TOTAL AV, Norton LifeLock, PC PROTECT, panda, Bitdefender, McAfee, BullGuard, Avira, avast, HEIMDAL, Bitdefender, kaspersky, AVG, SOPHOS Home, Microsoft Windows Defender Security Center, adaware antivirus, ZoneAlarm, Qihoo 360 Total Security…

Kako smo u 2021. godini, u nastavku ćemo spomenuti najbolje besplatne antivirusne programe za Windows, Linux i macOS.

Naravno, kao i
svaki drugi program, antivirusni programi daju „slabiju“ besplatnu verziju, i
verziju koja se plaća. Plaćanje licence nekog programa daje korisniku napredne
mogućnosti, jaču zaštitu i punu podršku na proizvod. Besplatne verzije mogu
biti, i često jesu, oslabljene za određene mogućnosti, dok će drugi proizvođači
dati u ponudi potpunu zaštitu na neki kraći vremenski rok.

U nastavku
donosimo 5 najboljih besplatnih antivirusnih programa za Windows

Nećemo ih poredati od boljeg prema lošijem, niti obratno. Spomenut ćemo svaki od njih, i vama ostaviti na izbor, koji antivirusni program odabrati. U nastavku pišemo, koji antivirusni programi dobro rade na Microsoft Windows sustavima?

Kaspersky možete besplatno preuzeti i instalirati za osobnu upotrebu. Ovaj antivirusni program dolazi potpuno besplatno za sve kućne korisnike, i godinama je među prvim alatima za borbu i zaštitu od virusa. Kada preuzmete kaspersky, tijekom postupka instalacije kreirajte (ili se prijavite) My Kaspersky nalog za potpunu aktivaciju softvera. Antivirusni program kaspersky će instalirati i alatne trake za Chrome, Firefox i Internet Explorer, da bi vas zaštitio od zlonamjernih poveznica, i uradio cenzuru internet sadržaja koji se smatra opasnim.

Jako dobro
detektira viruse, phishing e-mail poruke, blokira malware i web stranice sa
malicioznim sadržajem. Vrijedi spomenuti da kaspersky nudi antivirus za Android
uređaje.

antivirusni program 360 total security
360 total security

Qihoo 360 Total Security 8.6 je još jedan besplatan antivirusni program, koji vrijedi spomenuti. Za korisnike kojima ne smetaju povremene reklame u donjem desnom kutu, ovaj besplatni antivirus je dobra opcija. Najbolje kod 360 Total Security je njegov „nečujan“ rad. Pri tome mislimo da je aktivnost softvera gotovo neprimjetna za hardver, i korisnik neće osjetiti usporavanje rada računala.

Instaliranje ovog
antivirusa doista je jednostavno. Potrebno je preuzeti manju instalacijsku
datoteku i pokrenuti postupak instalacije. Odaberite opcije koje želite, te
isključite one koje ne želite, i jednom kada ste kliknuli na Install, proces će
se izvršiti do kraja bez potrebe za nekim interakcijama.

Ovaj antivirus sa
sobom donosi mnoštvo korisnih alata. Nije možda najbolji u detektiranju virusa,
ali na korištenje nudi jako dobre alate, poput: Cleanup, Tuneup, Vulnerability
scan… i mnoge druge.

SOPHOS Home je jedan od boljih među besplatnim verzijama antivirusnih programa. Sophos Home nudi antivirusnu zaštitu, ali i sigurnost na udaljenom računalu. Besplatna verzija Sophos Home antivirusa dozvoljava do 3 instalacije koje možete međusobno nadgledati i čuvati sigurnima. Drugi antivirusni programi ne koriste ovakav pristup, što možda izgleda na prvu čudno, ali se korisnik lako prilagodi i prihvati takav način besplatnog korištenja.

Gore spomenuti
antivirusni program možemo opisati kao jako sigurnim u detektiranju virusa, ima
dobru phishing e-mail zaštitu i naravno dobar nadzor na daljinu. Besplatan je
do 3 instalacije, koje se iskoriste unosom e-mail adrese. Ako vam je potrebna
zaštita više od 3 računala, možete zakupiti neki plaćeni paket, ili preuzeti
instalacije i spojiti ih na novu e-mail adresu.

Avira Antivirus program ima besplatnu i plaćenu verziju. U besplatnoj verziji ovog antivirusnog programa dobit ćete solidnu zaštitu, s jako malo reklamnog materijala. Naravno, na reklame trebate biti spremni, ukoliko ne želite plaćati licencu. Avira Antivirus, prema mnogim nezavisnim testovima, ima jako dobre rezultate po pitanju zaštite, ali i nekih zamjerki. Ono što nedostaje ovom antivirusnom programu je zaštite Microsoft Edge ili Internet Explorer preglednika. Prosječna zaštita od phishing E-mail poruka, a zaštita u realnom vremenu može previdjeti neke malware EXE datoteke.

Dobro je to što je program besplatan za kućnu upotrebu, ne opterećuje računalo svojim aktivnim radom i pomaže korisniku napraviti postavke na vatrozidu (firewall) sustava Windows.

Zadnji, ali nikako i najmanje vrijedan antivirusni program je Microsoft Windows Defender Security Center. Radi se o besplatnom programu koji štiti od virusa i drugih sigurnosnih propusta, sastavni je dio Windows 10 sustava, i jednostavan je za upravljanje. Najbolje je to, što ovaj antivirusni program gotovo ne osjetimo prilikom rada na računalu. Sve se odvija u pozadini, i ako baš mi to ne želimo, nećemo ni vidjeti gdje se nalazi i što imamo za napraviti na sučelju.

Microsoft Windows Defender Security Center nema najbolju ocjenu za svoj rad, ali je jako dobar antivirusni program, posebno korisnicima koji već poznaju problematiku s virusima i znaju se čuvati. Ovaj Microsoft alat služi da bi imali siguran sustav i da vas upozori na potencijalne moguće probleme. Stalno nadgleda sustav, a može se napraviti kompletno skeniranje po potrebi. U prilog ovom programu ide to što je besplatan, ima jednostavno sučelje i neće zagušiti resurse računala.

Najbolji Linux
antivirusni programi

Pogrešno mišljenje, da Linux sustav nema potrebe za antivirus programom, može rezultirati kolapsom vašeg sustava i gubitkom svih podataka na njemu. Istina, Linux sustavi nisu tako često meta napada kao Windows OS, ali se svakako mogu kompromitirati i biti zaraženi.

Iako prosječno
dobar korisnik neke Linux distribucije sam sebi zna odabrati i antivirusni
program, možda će ovaj popis ipak poslužiti kao neka referenca.

Sophos je među prvima kada se spominju Linux antivirusni programi. Korisniku daje mogućnost skeniranja na zahtjev, i zaštitu u realnom vremenu. Sophos, osim virusa i malware koda, može detektirati crve i trojance, te pomaže očistiti repository. Dobar je za napredne korisnike, posebno jer se može koristiti uz pomoć Linux terminala.

Comodo je još jedan jako dobar antivirusni program za Linux sustave. Ima mogućnost skeniranja e-mail poruka, i može se instalirati na skoro svaku Linux distribuciju. Najbolje od svega je činjenica da se Comodo antivirus može instalirati na serverskim sustavima, poput Red Hat Enterprise Linux servera, OpenSUSE, i SUSE Linux Enterprise Servera.

clamav antivirusni program na linux ubuntu serveru
clamav

ClamAV je moguće i najčešće korišten antivirusni program za Linux sustave. Otvorenog je koda, i potpuno je besplatan za korištenje. Može detektirati trojance, malware, i viruse. Pored toga, ClamAV ima podršku za standardni e-mail gateway. ClamAV nema grafičko sučelje pa je brz i neće zagušiti (usporiti) sustav.

F-PROT možete instalirati na osobno ili poslovno računalo, bez obzira dali je u pitanju Linux sa 32 ili 64 bitnom arhitekturom. F-PROT u svojoj bazi za prepoznavanje virusa ima čak 2.119.958 zapisa, poznatih virusa i njihovih mutacija. Ovaj antivirusni program je prenosiv (portabilan) i može raditi zakazano skeniranje disk particija, čak i boot sektora.

BitDefender se dobro snašao u Linux okruženju. Znamo da je riječ o dobro poznatom antivirusnom programu za Windows sustave, no u kompaniji su otišli korak dalje i uradili svoj proizvod za Linux distribucije. Najbolje će raditi na verzijama Ubuntu Linuxa. Program zapravo nije potpuno besplatan. Kada ga preuzmete, aktivirat će se probni period, nakon čega će od korisnika tražiti plaćanje licence. Kako god, i probna verzija se pokazala jako dobrom i zbog toga se našao na popisu; najbolji antivirusni programi za Linux sustave. Jedna dobra stvar za spomenuti: BitDefender ima opciju Rescue CD, koja će dobro doći svima koji su već pokupili virus ili neki drugi maliciozni kod. Rescue CD je bootabilan, sa linux kernel na sebi, ali će dobro očistiti i Windows sustave koji su zaraženi.

Najbolji antivirusni programi za macOS

MacOS treba antivirusnu zaštitu, baš kao i svaku drugi sustav. U nastavku ćemo spomenuti neka besplatna rješenja za vaš macOS, da budete sigurni i ne brinete previše o virusima.

malwarebytes za macos besplatni antivirus
malwarebytes anti-malware

Malwarebytes Anti-Malware za macOS je posebna inačica odavno poznate antivirusne aplikacije za Windows sustave. Posebno je prilagođen radu u macOS okruženju, s napomenom da je ostao isto efikasan kao i kod Windowsa. Znamo već da Mawarebytes Anti-Malware radi jako dobar posao, ima dobru detekciju za zlonamjerne kodove i jako je tih dok pazi na sigurnost sustava. Besplatna verzija nema sve mogućnosti, ali je sasvim dovoljna da spriječi moguće napade, ako korisnik barem malo pazi što radi za računalom i koje stranice posjećuje.

Avast Security za macOS je među popularnijim antivirusnim programima, bez obzira dali se radi o besplatnoj inačici ili plaćenoj. Kao što je slučaj kod prvog spomenutog, i ovdje će besplatna inačica biti zakinuta za neke napredne opcije, ali opet; besplatna verzija ovog antivirusnog programa ima dobru detekciju, zaštitu u realnom vremenu i još mnogo toga.

Sophos antivirus već smo opisali za druge sustave. Ovdje ćemo skratiti tekst i kazati da Sophos u besplatnoj verziji nudi sve potrebne alate koje nude i drugi moderni antivirusni programi. Korisnik ima zaštitu u realnom vremenu, a može pokrenuti skeniranje kompletnog sustava kada poželi. Opcije koje nemate u besplatnoj inačici su: ransomware monitoring, zaštita web kamere, i podrška za proizvod.

BitDefender za macOS radi odličan posao, baš kao i na Linux platformama. Korisnik može napraviti detaljno skeniranje kompletnog sustava, ili odabrane lokacije na koje sumnja da imaju u sebi zlonamjerni kod. Dobra je opcija automatske nadogradnje baze, prije nego započne detaljno skeniranje sustava. BitDefender će pokušati automatski da izdvoji sumnjive datoteke i spremi ih u karantenu. Kasnije možete pregledati o kojim datotekama je riječ, da bi poduzeli daljnje radnje.

Avira Free Antivirus za macOS ima dobar balans između jednostavnog osnovnog sučelja, i pregleda naprednih opcija. Antivirusni program je opremljen standardnom spyware i adware zaštitom, te sustavom koji prati i presreće sumnjive internet stranice i zaustavlja izvođenje nedozvoljenih kodova. Avira Antivirus može pronaći zaražene datoteke,  ukloniti ih sa tvrdog diska. Pored toga, uz pomoć ovog anitivirusnog programa možete skenirati USB i vanjske diskove, i očistiti ih prije nego se virus proširi na vaše računalo. Jedina zamjerka na ovaj softver je zauzeće resursa, zbog čega korisnik može osjetiti usporeni rad računala.

Zaključak za kraj

Mi smo dali naše
mišljenje i spomenuli antivirusne alate koji su možda među najboljima. Najbolji
izbor je onaj vaš, za koji se odlučite. Antivirusni programi su sastavni dio
(trebali bi biti) svakog operacijskog sustava. Bolje imati bilo koji
antivirusni program, nego se misliti i riskirati pad sustava.

geek.hr/clanak/antivirusni-programi-5-najboljih-besplatnih-programa-za-2021-godinu/”>Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU