5.5 C
Sarajevo
Subota, 3 prosinca, 2022

APEL FEDERALNIH DOKTORA I STOMATOLOGA/ Tu smo za vas, ali budite odgovorni

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine obratili su se javnosti povom širenja koronavirusa te ističu kako osjećaju dužnost da se obrate u ime svojih članova kako bi “zajednički stali u odbranu zdravlja i života svih naših građana, onako kako smo i do sada stali nebrojeno puta”.

“Mi, vaši doktori, tu smo za sve vas koji imate potrebu za liječničkim pregledom, ali isto tako apeliramo na sve da ne dozvolite da panika koja se polako uvlači među stanovništvo dovede do prevelikog broja nepotrebnih posjeta liječnicima. Riječ je o virusu iz dobro poznate porodice Corona virusa i samo radikalan epidemiološki nadzor sa svim potrebnim mjerama može smanjiti broj zaraženih. Upravo to, smanjen broj zaraženih na području Federacije, omogućit će da sve naše raspoložive kapacitete usmjerimo na najteže pacijente. Doktori u Federaciji BiH, kao i ostatku države BiH, imaju znanje i iskustvo da se izbore sa ovom vrstom pandemije. Potrebno nam je vrijeme i oprema. I jedno i drugo nam nedostaje, ali barem na vrijeme možemo doprinijeti učešćem svih nas u radikalnim epidemiološkim mjerama kojima ćemo rizik od zaraze smanjiti na minimum i time dobiti na vremenu”, navode u svome saopćenju.

Iz ovog sindikata apeluju na građane da savjet liječnika kada god je to moguće zatraže telefonom, da nepotrebno ne idu na preglede, kako bi se smanjile gužve u čekaonicama i eventualni kontakt zdravih sa oboljelima, te širenje infekcija.

  Zima je sve bliže/ I danas moguć snijeg

Navode kako su u slučaju ozbiljnijih stanja, tu za sve građane.

“Upućujemo posebnu molbu za sve građane sa povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem koji su se vratili u BiH u zadnjih 14 dana da se jave telefonom nadležnom liječniku ili na kontakt brojeve uvedene posebno za ovu situaciju, a koje možete pronaći na internetu za svaki kanton. Ako se odlučite pozvati hitnu medicinsku pomoć naglasite im podatak o temperaturi i putovanju izvan BiH kako bi oni pokrenuli proceduru sigurnog zbrinjavanja”, piše u saopćenju.

“Budite odgovorni kao pacijenti, jer time štitite sve ostale, pa i vas same”, navode.

“U moru informacija koje svakodnevno dobivamo, građanima je tesko odlučiti kojim informacijama vjerovati, zato posebno želimo naglasiti da naši epidemiolozi i infektolozi kroz krizne štabove daju istinite i za vas bitne informacije kojima možete vjerovati i po njima postupati. Imamo edukovan i vrlo kvalitetan kadar kada su u pitanju epidemiolozi koji moraju voditi i upravljati ovom krizom, imamo infektologe, mikrobiologe, imunologe koji su potpuno sposobni da se uhvate u koštac sa aktuelnom pandemijom. Na kraju, svi doktori su na raspolaganju za sve građane FBiH. Obustavljeni su svi godišnji odmori, usavršavanja izvan BiH ili druge aktivnosti i praktično svi doktori FBiH su na svojim radnim mjestima”, kažu u saopćenju.

Također, nadležne za nabavku opreme mole da reagiraju odmah i da nabave dovoljno zaštitne opreme kako za uposlene u zdravstvu, tako i za pacijente.

  Taksista iz BiH izliječen od korone virusa nakon 44 dana izašao iz bolnice uz ovacije medicinara

“Prije svega POTPUNA zaštitna oprema za svo medicinsko osoblje. Situacija u kojoj virus ulazi u bolničke zdravstvene ustanove je najgori scenario. Svakako želimo izbjeći situaciju da se ionako desetkovan broj doktora ‘izbaci’ iz stroja tako što bi neko od ljekara bio zaražen i odstranjen sa posla sada kada je najpotrebniji građanima”, pišu u saopćenju.

“Planirajte unaprijed mogućnost epidemije i obezbijedite dovoljno sredstava za rad u tome slučaju. Ne smijemo dozvoliti da manjak opreme doprinese širenju infekcije. Unaprijed planirajmo i to da će u slučaju epidemije porasti broj životno ugroženih pacijenata koji zahtijevaju posebnu brigu. Napravimo zajedno na vrijeme reorganizaciju zdravstva, prilagodimo se trenutnoj situaciji kako opremom i osobljem, tako i prostorom. Apeliramo na sve medije, ali i pojedince da prenose isključivo provjerene informacije, jer u suprotnom uzrokuju nezaustavljivo širenje panike među građanima”, naglašavaju.

Napominju kako “zajedno, mirno i staloženo, možemo kontrolirati trenutnu situaciju i tako bolesnima obezbijediti kvalitetne i pravovremene usluge, a one zdrave kroz prevenciju sačuvati od infekcije”.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU