Izrael nastavlja napad na bolnicu u Gazi

Izrael je u četvrtak obnovio svoju operaciju u najvećoj bolnici u Gazi, ciljajući na ono što tvrdi da je komandni centar Hamasa skriven u kompleksu u kojem se nalazi više od 2.000 civila.

– Večeras smo izveli ciljanu operaciju u bolnici Shifa. Nastavljamo da idemo naprijed – rekao je general-major Yaron Finkelman, šef izraelskih vojnih operacija u Gazi, u objavi na društvenim mrežama.

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, saopćilo je u četvrtak da su izraelski buldožeri “uništeli dijelove južnog ulaza” u bolnicu.

I Izrael i njegov glavni saveznik Sjedinjene Države kažu da Hamas ima komandni centar ispod kompleksa Al-Shifa, koji je postao žarište u 40-dnevnom ratu.

Palestinska militantna grupa i direktori bolnice negirali su optužbe.

Prije nego što su izraelske snage u srijedu prvi put upali u bolnički kompleks, agencije UN-a procijenile su da se u Al-Shifi sklonilo 2.300 pacijenata, osoblja i raseljenih civila.

– Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila mora nadjačati sve druge brige – rekao je šef humanitarne službe UN-a Martin Griffiths.

– Bolnice nisu bojna polja – dodao je.

bhrt.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU