Na području istočne Bosne formirao se snježni pokrivač, u Rudom osam centimetara snijega

Padavine registrovane tokom proteklog perioda uzrokovale su formiranje snježnog pokrivača u pojedinim planinskim dijelovima kao i područjima istočne Bosne.

Tako je na Bjelašnici evidentirano 65 centimetara snijega, dok se snježni pokrivač formirao i u Rudom gdje ga ima 8, na Ivan Sedlu 4, te Čemernu 2 centimetra.

Inače, najviše padavina tokom proteklog dana registrovano je na području jugoistočne Bosne te istočne Hercegovine.

Tako je najviše padavina registrovano u Foči i Rudom po 24 milimetra po metru kvadratnom, u Gacku 15, a Trebinju i Mostaru po 14 milimetara po metru kvadratnom.

Nešto većih padavina bilo je i u Višegradu, na Čemernu i Ivan Sedlu, te Mrkonjić Gradu gdje je evidentirano po 11, dok je u Tuzli zabilježeno 10 milimetara padavina po metru kvadratnom.

U Bijeljini, Bileći i Srebrenici bilo je po 8, u Banja Luci, Bugojnu, Sarajevu i Sanskom Mostu po 6, Doboju 5, Zenici i Gradačcu po 4, u Livnu na Sokocu i Bjelašnici po 3, te Bosanskom Novom i Han Pijesku 2 milimetra padavina po metru kvadratnom.

Padavine koje su registrovane uticale su na blagi porast vodostaja pojedinih rijeka u Bosni i Hercegovini.

Tako je nivo rijeke Sane u Vrhpolju na razini 88 centimetara i ima tendenciju rasta. U porastu je i nivo rijeke Bila koja je u Han Biloj na razini 51 centimetar i ima tendenciju rasta.

Nivo rijeke Une u Martin Brodu stagnira i na razini je 70 centimetara, u stagnaciji je i nivo rijeke Miljacke u Sarajevu koja je na razini 97 centimetara, kao i nivo rijeke Bosne u Zenici koja je na razini 116 centimetara, dok je u Sarajevu (Reljevo) u padu i na nivou je 143 centimetra.

Stagnira i nivo rijeke Lepenice koja je u Kiseljaku na razini 69 centimetara, kao i rijeka Jala u Tuzli koja je na nivou 5 centimetara.

federalna.ba/AA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU