ZNATE LI KOLIKO JE MIGRANATA PROŠLO KROZ BiH?/ Cifra će vas iznenaditi

Umorni i gladni, brojni migranti ovih se dana mogu vidjeti na ulicama bh. gradova u potrazi za privremenim smještajem. Cilj im je domoći se neke od država Evropske unije, a Bosna i Hercegovina služi kao tranzit. Još u jesen 2015. predstavnici nadležnih institucija uvjeravali su javnost kako je “BiH spremna da dočeka izbjeglice”. No sve se promjenilo prošle godine kada je postalo jasno da nemamo kapaciteta, ali ni sistema da se suočimo sa ovim problemom.

Od početka godine Granična policija BiH od 17.666 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog rizika, evidentirala je preko 6.570 osoba prilikom ilegalnog prelaska granice, a zabranila ulazak za više od 11.000. Prošle godine 15.300 osoba spriječeno je da da ilegalno uđu u državu. Ovo su zvanični podaci Granične policije BiH kojoj i dalje manjka službenika, ali i infrastrukture na graničnim prijelazima, snažniji nadzor, kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migaranata. Jer unatoč svemu kroz BiH u protekle dvije godine prošlo je preko 40.000 migranata.

Svaki kilometar granice u Hrvatskoj čuva jedan granični policajac što je evropski standard. U BiH na 33 kilometra dođe jedan graničar. Od zaposlenih 2.420 policijskih službnika, po sistemataziciji trenutno nedostaje najmanje tri stotine, a da se zaustave tzv. granične rupe namanje 1.000.

No što kad migranti uđu. Podaci UN-a kažu da ih se u Bosni i Hercegovini trenutno nalazi preko 7.300 migranata.

Smješteni su u dva otvorena zvanična i pet privremenih prihvatnih centara, no mnogi i dalje spavaju na otvorenom.

Preko 90 posto migranata je izrazilo namjeru podošenja zahtjeva za azil u državi, samo 5,4 posto je to i uradilo. Nekoliko je razloga, specijalni izaslnik UN-a kaže jer sektora za azil nema u USK, iako je tamo najveći priliv migranata. Zahtjev podrazumijeva i prijavu na određenoj adresi, što je za većinu migranata koji su između dva centra neizvedivo. S druge strane značajan broj ne želi biti prijavljen, iako se izjasnio za azil.

Ili prevedeno i po pitanju migranata, nemoguće je pronaći zajednički politički konsenzus u BiH.

(N1info)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU