Apel parlamentarcima FBiH da zaštite rijeke

Udruženje AARHUS apelira na Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH da obustavi nekontrolisanu gradnju malih hidrocentrala u FBiH

Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” (AARHUS) apelira da Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvoji Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH jer, prema navodima ovog udruženja, to bi ozakonilo obustavu nekontrolisane gradnje malih hidrocentrala u FBiH, kao i zaštitu rijeka i okoliša od eksploatacije.

– Usvajanjem ovog prijedloga zakona, bit će stavljena tačka na izdavanje novih energetskih dozvola za štetne projekte izgradnje mHE na našim rijekama te će se dati nada i podrška svim građanima koji se godinama bore s ovim problemom – ističe Sunčica Kovačević, projektna asistentica AARHUS-a.

Akt na čije usvajanje ovdje poziva AARHUS je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH.

Ovo pitanje bi se po hitnom postupku trebalo naći na dnevnom redu 21. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, 27. aprila.

Prema Zaključku Predstavničkog doma od 29.06.2020. godine, potpuno je zabranjena gradnja malih hidroelektrana u Federacije BiH, te je naloženo da obustava nekontrolisane gradnje bude naređena i zakonski. U tom cilju je Federalna vlada zadužena da analizira postojeće zakone iz resorne oblasti te Parlamentu predloži izmjene i dopune legislative u cilju zaštite rijeka i okoliša.

Radi realizacije Zaključka, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije se u međuvremenu bavilo izradom dopuna sadašnjeg federalnog zakona o električnoj energiji, kojim će se, ako ih odobri Parlament FBiH, ozakoniti obustava nekontrolisane gradnje malih hidrocentrala i zaštitu rijeka od koruptivne eksploatacije.

Predložene dopune nalažu obustavu izdavanja energetskih dozvola za rad malih hidroelektrana te napokon pružaju zakonsku definiciju određujući ih kao hidroenergetske objekte instalirane snage do i uključivo 10 MW, prenosi FENA.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU