Apel za pomoć Riadu Šestiću

Riad je dijete rođeno u 24-toj sedmici trudnoće sa nepunih 6 mjeseci i 740g težine . Nakon sto je njegovu majku udarilo auto na pješačkom prelazu gdje je došlo je do ranog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda.


Od rođenja je boravio 6 mjeseci u bolnici, od inkubatora do aparata za preživljavanje, umjetnog kisika, infekcija, sepse… Posljedice preranog rođenja su ostavile traga, imao je krvarenje trećeg stepena prilikom poroda i sa 4 mjeseca je nastao hidrocefalus kada mu je ugrađen prvi shant (cjevčica od glave do
stomaka koja drenira likvor). Ima gubitak sluha po procjenama od 60%, izgubio je vid na lijevo oko (ablacija), na drugom oku je dioptrija – 11.00 i imao je operaciju desnog oka kako bi se spasilo da ne ostane slijep (laserfotokoagulacija mrežnjače).

Ne priča, nosi pelene i po procjenama je 100% invalid prve kategorije. Prohodao je sa neke 4 godine ali nije sposoban da sam hoda, uvijek ga neko mora voditi za ruku. Jede miksanu hranu i roditelji ga hrane i presvlače tj. 24h je ovisan u tuđoj pomoći.


Razlog odlaska u Tursku na pretrage jeste to da je do sada imao šesnaest operacija zamjene (revizije) shanta. Imao je niz komplikacija, začepljenja shanta, infekcija shanta, meningitisa, jednom je čak imao probijanja shanta u crijeva u stomaku, gdje je imao operaciju odstranjenja nekih 20cm crijeva. Sa ušteđevinuom koju su imali otišli su na pretrage na kliniku Acibadem gdje su ga pregledali i pristali da mu urade operaciju ETV (endoscopic third ventriculostomy) tj. da izvade shantove jer on sada ima dva shanta VA i VP, jedan ne funkcioniše baš najbolje,i već mu je pravio problem u novembru mjesecu prošle godine a i na magnetu iz Turske nije idealno stanje ima viška likvora u mozgu i drugi shant koji nije u funkciji nikako.

Potom bi ušli endoskopom u mozak i spojili treću i četvrtu komoru kako bi funkcionisalo samostalno bez shantova i drenaža i kako bi mu se pomoglo da izbjegne dodatne operacije, tj. revizije shantova. Za to je potrebno 26.500,00 € kako je navedeno u predračunu iz Acibadem klinike.

Riadovi roditelji taj novac nemaju, od pretraga nije ostalo nešto puno. Tako da su primorani da na ovaj način traže pomoć za Riada da bi otišao na 17-tu operaciju i riješio svoj problem.

Unaprijed zahvalni majka i otac za bilo kakvu vrstu pomoći za sedmogodišnjeg Riada koji je pun života,veselo i sretno dijete pored svih nedaća koje su ga snašle odmah po rođenju. Srušio je sve predrasude doktora koji mu nisu davali 2% šansi da ce preživjeti, koji su rekli da je bio više abortus nego porod. A on je pokazao šta znaći biti borac.

Za sve dodatne informacije oko Riadovog slučaja možete kontaktirati majku Ninu na kont.telf. +38761456616 (viber ili whatsup)

Sve uplate iz BiH možete vršiti na Unicredit Bank d.d.:
Račun br: 3385802529756096 Nina Šestić / Za Riada/
Za uplate iz inostranstva: Unicredit Bank d.d. Mostar; Kardinala Stepenca bb, 88 000
Mostar
SWIFT CODE: UNCRBA22
IME I PREZIME: NINA ŠESTIĆ/ ZA RIADA/
BROJ RAČUNA: 40345556101
IBAN: BA39 3385 8028 6866 6142 Sažmi

apel za pomoć riadu šestiću
apel za pomoć riadu šestiću
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU