22 C
Sarajevo
Utorak, 24 svibnja, 2022

  Apel za zaštitu djece stranih boraca iz BiH koja su u Siriji i Iraku

  Organizacije civilnog društva posvećene zaštiti dječijih prava u BiH – Hope and Homes for Children BiH, Save the Children, World Vision BiH, pozivaju institucije Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu odgovarajuće mjere i pripreme za povratak, te da osiguraju uvjete za adekvatnu adaptaciju i reintegraciju u društvo, djece stranih boraca iz BiH koja borave na području Sirije i Iraka.

  – S obzirom na konstantnu opasnost i sve veće humanitarne potrebe u područjima oružanih sukoba u Siriji i Iraku, izražavamo duboku zabrinutost u vezi sa statusom i položajem djece stranih boraca iz BiH u ovim državama – stoji u saopćenju organizacija civilnog društva.

  Ističu da djeca trenutno borave u kampovima, pritvorskim jedinicama i domovima za djecu bez roditeljskog staranja u Siriji i Iraku, i najugroženija su kategorija djece na svijetu.

  Podsjećaju, da i Vijeće sigurnosti UN-a u Rezoluciji poziva sve strane oružanih sukoba da uspostave „standardne operativne postupke za brz povratak djece iz zona konflikta, te postupke za njihovo usmjeravanje prema relevantnim civilnim akterima za zaštitu djece”.

  Djeca nisu odgovorna za postupke svojih roditelja, navode, i ne smiju zbog toga biti lišena svojih osnovnih prava.

  – Ova djeca moraju biti tretirana prevashodno kao žrtve, a ne kao počinitelji. Njihova fundamentalna prava moraju biti zagarantovana, uključujući pravo da budu sigurna, da imaju porodicu, da uče i da budu zaštićena – ističe se u saopćenju.

  Svaka odluka, dodaje se, koja se odnosi na njih, uključujući njihovu repatrijaciju, mora uzeti u obzir najbolji interes svakog djeteta i biti u potpunosti u skladu s međunarodnim pravnim standardima.

  Stoga civilne organizacije pozivaju vlasti u Bosni i Hercegovini da osiguraju djeci koja su državljani BiH ili su djeca državljana BiH civilnu dokumentaciju, da spriječe da ta djeca budu bez državljanstva ili da budu bez države, da podrže njihov siguran, dostojanstven i dobrovoljan povratak i reintegraciju u BiH.

  Na kraju se navodi da civilne organizacije – Hope and Homes for Children BiH, Save the Children, World Vision BiH, stoje na raspolaganju za sve dodatne informacije, kao i za uključivanje u proces pripreme za prihvat i reintegraciju djece stranih boraca iz BiH s područja Sirije i Iraka.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA