ArcelorMittal Zenica objavljuje namjeru zatvaranja koksare

  • Prodaja u 2023. dosegla je povijesno niske razine zbog slabe potražnje
  • Značajno povećanje troškova električne energije, prirodnog plina i logistike
  • Gradsko grijanje u Zenici ostaje netaknuto
  • Zatvaranje koksare dovest će do pozitivnog utjecaja na okoliš

Kompanija ArcelorMittal Zenica objavljuje svoju namjeru zatvaranja  koksne baterije kao rezultat rasta troškova i smanjene potražnje.

Koksara, koja je prvi put otvorena prije više od 40 godina, nije radila između 1992. i 2008. godine. ArcelorMittal Zenica ju je vratio u rad 2008. godine. Značajni napori na njenom održavanju u posljednjih deset godina nisu bili dovoljni da joj se produži životni vijek i kompanija je zaključila da daljnja nadogradnja nije izvediva i da ne bi zadovoljila visoke ekološke standarde. Sve lošije stanje koksne baterije znači da bi daljnji rad tog pogona također nosio povećani sigurnosni rizik za zaposlenike koksare.

“Ovo je težak dan za kompaniju. ArcelorMittal Zenica uložit će sve napore kako bi osigurao da zatvaranje koksne baterije ima što manji utjecaj na lokalnu ekonomiju”, izjavio je danas generalni direktor Nikhil Mehta. “Izazova će biti, ali ćemo se potruditi da sačuvamo što veći broj radnih mjesta. Planiramo da veliki dio zaposlenika iz ovog pogona pokušamo premjestiti u druge pogone u Zenici. Također želim naglasiti da će se nastaviti sa toplifikacijom grada Zenice.”

“Posvećeni smo stabilizaciji poslovanja tvrtke”, rekao je Nikhil Mehta. “Istovremeno, želimo nastaviti davati doprinos ekonomiji Bosne i Hercegovine. Blisko surađujemo s Vladom Federacije BiH, koja je dioničar ArcelorMittala Zenica, te uz konzultacije s predstavnicima zaposlenih. Naš je cilj osigurati samoodrživost poslovanja kako bi naši zaposlenici, te dobavljači i ostali poslovni partneri mogli i dalje biti dio našeg poslovanja.”

Kompanija će nastaviti proizvoditi čelik putem visoke peći, nabavljajući koks iz vanjskih izvora.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU