Arheolozi kod Visokog otkrili tragove boravka starijih civilizacija od Rimljana

Artefakti pronađeni u tunelima Ravne 3 kod Visokog tokom arheoloških istraživanja vršenih ove godine govore o kontinuiranoj ljudskoj aktivnosti u tim tunelima počevši od rimskog perioda, pa do kasnog srednjeg vijeka.

“A postoje i indikacije da smo otkrili i dosta starije civilizacije”, rekla je za Radiosarajevo.ba terenska arheologinja Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Amna Agić.

Osmanagić: Otkrili smo nevjerovatnu energiju koja vlada na piramidama u Visokom

Kako nam je ispričala Agić, istraživanja u tunelima Ravne 3 počela su u februaru ove godine.

arheološka istraživanja u tunelu ravne 3 kod visokog - undefined
Amna Agić u “kancelariji”

S obzirom na to da su tuneli Ravne 3 otkriveni u augustu 2018. godine, tokom prvog ulaska otkriven je jedan prazan prostor unutar tih tunela, koji je ponukao tim Fondacije da se taj prostor detaljnije istraži, otkrila nam je Agić navodeći kako su dosadašnja istraživanja trajala sedam mjeseci.

“Tokom tog perioda mi smo ustvari otkrili antropogeno djelovanje unutar tunela Ravne 3. Naša istaživanja nastavljamo i u narednom periodu, kako bismo imali jasniju sliku o onome što se dešavalo u tunelima”, rekla nam je Agić.

Kako nam je ispričala, pronađeni artefakti su veoma brojni i govore nam o kontinuiranoj ljudskoj aktivnosti u tim tunelima.

“Artefakte koje smo pronašli smo datirali u različite vremenske periode počevši od rimskog doba pa sve do kasnog srednjeg vijeka, a postoje i indikacije da smo otkrili i dosta starije civilizacije”, otkrila je za naš portal.

Kako nam je pojasnila, na tragu su artefakata iz perioda mlađeg kamenog doba – neolita, a to znači da se na tom području boravilo još 5.500 godina prije nove ere.

Agić je pojasnila kako je u Bosni neolit trajao od 5500. do 2000. g. p. n. e. dodavši kako su arheolozi već ranije kod Visokog otkrili tragove postojanja neolitskih kultura.

arheološka istraživanja u tunelu ravne 3 kod visokog - undefined
Ulomci srednjovjekovne posude koju su pronašli i zalijepili
Njeno prvo otkriće su bili ulomci srednjovjekovne posude koje su pronašli djelomično ukopane prilikom pregleda površine tunela na početku istaživanja.

“Nakon pregleda ulomaka, zaključili smo da smo pronašli dvije različite posude, te smo te ulomke uspjeli rekonstruisati, i tako dobili oblik i dimenzije posuda.  Osjećaj je zaista bio izvanredan!”, rekla nam je Agić.

Njihova istraživanja potvrdio je i priznao Zavičajni muzej Visoko.

Amna je sretna i jer je uspjela i naći stalno zaposlenje nakon studija.

“Nažalost, živimo u takvim okolnostima gdje svakoj mladoj osobi je teško pronaći posao u svojoj struci. U nekim trenucima svog života, i sama sam bila malo pesimistična ali sam na kraju uspjela. Ovo je sasvim sigurno motivirajuće za moj dalji rad, jer je poseban osjećaj prezentirati javnosti arheološka otkrića, kao i mogućnost pokazati koje bogatstvo posjedujemo u neposrednoj blizini glavnog grada”, prokomentirala je Agić.

Njena prva izložba o artefaktima pronađenim u tunelima Ravne 3 u Visokom, što je kruna njihovog višemjesečnog rada otvorena je 22. septembra.

arheološka istraživanja u tunelu ravne 3 kod visokog - undefined
Sa izložbe artefakata pronađenih u tunelu Ravne 3

Ovo je njena prva izložba ovog tipa, te se nada, a i voljela bi imati priliku da prezentuje ovu izložbu ne samo u Visokom, nego i širom Bosne i Hercegovine.

“Mi smo otvoreni za suradnju ko god nas pozove, mi ćemo se odazvati i pokazati naša otkrića. Svaka naredna naša istraživanja, pronalasci značajnijih artefakata, bit će predstavljeni na jedan ovakav način”, rekla je arheologija Amna Agić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba

 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU