ASA Banka je kupovinom Sberbanke u Federaciji postala najveća domaća banka u BiH

Kupovinom Sberbanke u Federaciji BiH ASA Banka postala je najveća domaća banka u Bosni i Hercegovini, a ovaj potez pozdravili su svi, od građana do ekonomskih stručnjaka.

Građani, klijenti Sberbanke, su sretni jer ne moraju više brinuti šta će biti s njihovim novcem, a stručnjaci kažu kako je za ekonomiju svake zemlje značajan rast domaćih kompanija.

“Vrlo je pozitivno što se odmah reagovalo na krizu i rizike u Sberbanci, kao značajnoj banci na bh. tržištu. Prvo je pozitivno zbog toga što je spriječeno propadanje banke, sad ona ima jasnog vlasnika, koji nema nikakve rizike sankcija i može nastaviti normalno poslovati. Propadanje ove banke u BiH destabiliziralo bi cijeli finansijski sistem i osiguranje depozita, oštetilo bi klijente i tako dalje”, kazao je za Klix.ba Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Ono što je još značajno u ovoj priči, smatra Gavran, jeste činjenica da je ovu banku u Federaciji BiH kupila druga, privatna banka, a nije postala vlasništvo države, kao što je to najavljeno prije nekoliko dana da bi se moglo desiti u Republici Srpskoj. Naime, Vlada RS-a najavila je da će preuzeti Sberbank Banja Luka i da će osigurati kapital, što Gavran smatra da bi nanijelo štetu poreskim obveznicima ovog entiteta.

“Veoma je značajno ovdje i da je riječ o domaćoj banci, jer se tim znatno povećava učešće domaćih banaka na tržištu i bar malo se umanjuje inače potpuna dominacija banaka u stranom vlasništvu. Odavno je već praksa da domaće banke na bh. tržištu imaju simboličnu ulogu u odnosu na potpunu dominaciju stranih, tako da je ovo velika promjena, a tek ćemo vidjeti kakve će imati efekte i kako će dalje finansijsko tržište funkcionisati. Međutim, ovo bi trebalo na neki način olakšati pristup kapitalu domaćim kompanijama i trajno promijeniti situaciju u smislu značajnije uloge domaćih banaka na tržištu”, kaže Gavran.

Ono što je značajno jeste i činjenica da je Bosna i Hercegovina, za razliku od brojnih drugih situacija, u ovoj reagovala prva i na pravi način. To je, smatra to i Gavran, bilo i malo iznenađujuće, ali na pozitivan način.

Na sličan način reagovale su i banke u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, gdje su također one s domaćim vlasništvom preuzele Sberbanke u svojim zemljama. Tako je Sberbank u Srbiji preuzela AIK banka, u Hrvatskoj je to uradila Hrvatska poštanska banka, a u Sloveniji je najavljeno da će NLB Banka preuzeti Sberbank u ovoj zemlji.

“Jačanje domaćih banaka je veoma dobro za cijeli region. Mislim da nije dobro da u bilo kojem sektoru ekonomije dominira strano vlasništvo, jer ne vidim kakvu to prednost donosi ekonomiji, a sigurno je da može donijeti rizike. Sada imamo situacije u vezi sa sankcijama i vidimo kako se iznenada i drastično može promijeniti sve, a sve to zbog vanjskih utjecaja. I u drugim oblastima bi se neke slične stvari mogle desiti nekad. Zbog toga moramo imati jače učešće domaće privrede u domaćem vlasništvu, kako u bankarskom, tako i u drugim sektorima”, poručio je Gavran.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU