Austrija daje pet miliona kompleta za testiranje na koronavirus u školama

Austrijske škole primit će pet miliona kompleta za testiranje na koronavirus od 18. januara, saopćila je vlada u subotu, u okviru napora na suzbijanju širenja virusa čak i kada se učenici eventualno vrate u učionice.

Ministar obrazovanja Heinz Fassmann objavio je isporuku dobrovoljnih testova kroz koje će učenici i nastavnici prolaziti barem jednom sedmično.

– Testiranje je pravi odgovor na premoštavanje ovih teških mjeseci dok se vakcinacija ne kompletira – kazao je Fassmann.

Austrija je naredila većini svojih škola da se prebace na online nastavu  od 7. do 15. januara. Nejasno je kada će se škole ponovo otvoriti, kazao je Fassmann, iako je izrazio nadu da će se to desiti što je skorije mogiće.

Od roditelja mlađe djece tražit će se da testiraju svoju djecu u kućama, dok će stariji učenici biti testirani u školama.

Nastavnici bi tebali biti vakcinisani od kraja februara, iako se od njih ne zahtijeva obavezna vakcinacija.

Austrija, zemlja s 8,9 miliona stanovnika, u trećem je lockdownu, dok su samo prodavnice s osnovnim robama otvorene. Ta zemlja je izvijestila 379.071 zaraženih koronavirusom i 6.687 preminulih u pandemiji koja je izbila u prošloj godini, prenosi Reuters.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU