Bajram u Zenici

Muslimani i muslimanke u Zenici su danas obilježili radosni praznik Kurban bajram ili hadžijski bajram.

bajram u zenici bajram u zenici bajram u zenici bajram u zenici bajram u zenici bajram u zenici bajram u zenici bajram u zenici

Obavljanjem pete islamske dužnosti hadža, oni koji nisu na hadžu imaju obavezu, ako im to finansijska situacija dozvoljava, obaviti klanjanje kurbana. Centralna svečanost održana je u džamiji Sultan Ahmed, Čaršijskoj džamiji i Islamskom centru Sultan Ahmed. Nakon sabah namaza, klanjan je bajram namaz na otvorenom, a prigodno predavanje je održao glavni imam Sumedin ef. Kobilica, dok je bajram namaz predvodio muftija Mevludin ef. Dizdarević. Muftija je podsjetio vjernike da se čovjek uzdiže samo ponizivši se pred Allahom.

Nakon bajram namaza, održan je prijem za zvaničnike političkog, privrednog i društvenog života grada Zenice u sjedištu Medžlisa Islamske zajednice. Tradicionalno, vrijeme nakon bajram namaza rezervisano je za druženje u staroj čaršiji uz kafu, sokove, kolače i razgovore. Kurban bajram traje četiri dana, a program podrazumijeva posjete socijalno ugroženim porodicama. (D.T.)

Ovaj članak prvo je objavljen na stranici zenicainfo.ba.

Izvor: ( zenicainfo.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU