Baltić za TVSA: Staru godinu ispratili smo sa najmanjim brojem zaposlenika u Domovima zdravlja

Abel Baltić, direktor JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo, bio je gost Sarajevskog jutra. Analizirao je prethodnu godinu, u kojoj je započeto mnogo projekta.

-Dom zdravlja je primarna ustanova primarna zdravstvene zaštite u kojoj se ne vide pomaci, koje moramo napraviti kako bismo pružili kvalitetniju i sveobuhvatniju zdravstvenu zaštitu.

Pa tako započeli smo i završili ciklus edukacije doktor porodične medicine, koja nije provođena više od 13 godina, održali dva velika simpozija, dobili licencu od federalnog ministarstva zdravstva, da možemo biti edukatori diplomiranim medicinskim tehničarima, što je značajno na polju edukacije.

Takodjer obnavljana je oprema, a značajan napredak je u polju digitalizacije. Prva smo zdravstvena ustanova u državi, da smo povezali čak i stomatologiju u čitav sistem, od pojedinačnih snimaka zuba pa dalje, sve to imamo u digitalnoj formi, i pacijenti ne moraju ići po snimak, kazao je za TVSA Abel Baltić, direktor JU Domova zdravlja Kantona Sarajevo.

-Ono gdje nismo zadovoljni, Domovi zdravlja su podložni stalnim migracijama kadra, odlaze nam kadrovi, tako da smo staru 2023. godinu ispratili sa najmanjim brojem zaposlenika, u zadnjih pet, šest godina, naglašava i dodaje kako procentualno ima dovoljno medicinskog kadra, dok je nedmicinski kadar problem, jer ih ima svega 15 posto od planiranog.

U Novoj godini najavio je nastavak ulaganja u opremanje medicinskog opremom, završetak fasade na Domu zdravlja Vrazova ….

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU