Sve ove i mnoge druge đakonije nudi “Region”, simpatični restorančić u centru šestomilionskog Najrobija.
Kockasti stolnjaci upotpunjuju domaćinski ambijent, a jelovnik i karta na zidu lokala otkrivaju da su tvorci ove balkanske kafane u Africi, uz eks ju države, u region uvrstili i Albaniju, Grčku, Bugarsku i evropski krajičak Turske.
Ipak, jasno je ko je tu glavni. Na zidu dominira fotografija, na kojoj Josip Broz Tito prijateljski pozdravlja oslobodioca Kenije Džoma Kenijatu, a tu su i Đorđe Balašević, Novak Đoković, Goran Ivanišević…
Ipak, glavni hit je plakat s porukom “Rakia connecting People”.
Rakija koja povezuje ljude, domaća i dobro rashlađena, kao i turska kafa poslužena u bakarnim džezvicama i fildžanima, očekivano su najtraženija pića u “Regionu”.
Mada se ovdje često može čuti “dobar dan” ili “hvala”, jedina konobarica u kafani, dražesna Kenijka Medlajn, nije baš vična “naškim” jezicima.
– Rakija, šljiva, loza, kafa, burek sutra – otprilike je sve što zna na srpskom.
Ostalo rješava osmjehom.
Prošlog vikenda, u vrijeme naše posjete, lokal je bio poluprazan, a kako su nam objasnili, tako je obično tokom neradnih dana.
I inače, đakonije iz ovog restorana gosti češće naručuju, kako bi u njima uživali u kućnom ambijentu. Dostava hrane u Najrobiju je brza i jeftina, tako da ćevapi, pljeskavice, sudžukice, pa i Karađorđeva šnicla, koja se ovdje zove Black Georg, stižu na trpezu vrući i mirisni.
Kako to izgleda vidjelo se na Božić, kada se srpska zajednica u Najrobiju okupila u rezidenciji ambasadorke Srbije u Keniji, Danijele Čubrilo Martić.
Roštilj je roštilj, ali sladokusci u dalekoj Keniji tvrde da su od svih jela iz “Regiona” najukusnije pite: domaći burek, sirnica ili krompiruša prodaju se “kao alva” i moraju se naručiti najmanje 24 časa unaprijed.
Što se cijena tiče, one su slične kao u regionu, dakle u Srbiji ili BiH, a neka jela su tek za nijansu skuplja.
Tako, recimo, tepsija bureka u Najrobiju košta 1.700 kenijskih šilinga, što je oko 24 KM.
-Meni nije skupo. Burek je odlično jelo, mogla bih ga jesti svaki dan, ali to, naravno, ne radim da se ne bih ugojila – kaže jedna Kenijka, koja se, družeći se sa ljudima iz Srbije i BiH, “navukla” na ovaj specijalitet.
A ko je sve to zakuvao? Upućeni tvrde da je glavni “krivac” za uspjeh “Regiona” Edin Hotić, Banjalučanin koji godinama živi u Najrobiju. On je, navodno, zaslužan što su se banjalučki ćevap i banjalučki burek pročuli u Keniji i što ih i stranci koji nisu iz regiona sve češće naručuju za svoje koktele i porodična okupljanja.
Tako se bar priča. A što se priča to ili je bilo ili će biti, piše Srpskainfo.
BONUS VIDEO:
BANJALUČKA POSLA! Ćevapi i burek, loza i šljiva, Tito i Đoković u metropoli usred Afrike appeared first on Aloonline.ba.