6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Banjalučkom aerodromu prijeti zatvaranje, ako hitno ne proširi pistu

Jedinom aerodromu u RS-u, u Mahovljanima kod Laktašta, prijeti zatvaranje ukoliko hitno ne uloži značajna sredstva i između ostalog ne popravi poletno-sletnu stazu.

Kako donosi Capital.ba preduzeću “Aerodromi Republike Srpske” koje gazduje aerodromom mogla bi biti oduzeta potvrda za javnu upotrebu ako ne koriguje nepravilnosti koje je utvrdila Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA).

BHDCA u izvještaju o sprovedenom stručnom nadzoru aerodromskog operatora “Aerodromi RS” od 4. decembra ističu niz nepravilnosti koje dovode do nefunkcionalnog sistema rada ovog preduzeća.

Rok za korigovanje uočenih nepravilnosti je 8. septembra 2020. godine, a ukoliko ne dođe do poboljšanja uslova, letovi sa banjalučkog aerodroma će biti ograničeni ili čak potpuno zabranjeni.

Jedna od glavnih stavki koje je potrebno korigovati jeste osnovna staza koja nije u skladu sa propisima. Privremeno izuzeće za ovu stazu, koje je davno dobijeno, isteklo je još 2016. godine, te od tada radi suprotno propisima.

Osim piste, navedeno je još niz mjera koje je potrebno poduzeti da bi poboljšali funkcionalnost, a među kojima je i korigovanje aerodromskog priručnika, nefunkcionalnost WAG rasvjete, zamjena dotrajalog sanitetskog vozila, poboljšanje vatrogasne službe…

Za ispravljanje svih nedostataka procijenjeno je da će biti potrebno uložiti tri miliona KM.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU