7.7 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Beč dobija filmski studio po uzoru na Hollywood

Austrijska metropola će do 2024. godine dobiti studio u stilu Hollywooda, sa dvije dvorane za filmsku produkciju, ukupne površine od oko 3.000 kvadratnih metara.  Gradnja bi trebala započeti ovog proljeća, a završetak je predviđen za početak 2024. godine. 

Studio će se nalaziti u prostoru koji je vlasništvo bečke luke u 11. okrugu Simmering, a koristit će se za snimanje austrijskih i internacionalnih filmskih projekata te projekata za poznate globalne streaming platforme kao što je Netflix.  
 
U neposrednoj blizini dvorana biće moguć i najam ureda, ateljea te prostora za skladištenje stvari, kostima, maski i druge filmske opreme. 
  
Obje dvorane će biti građene po međunarodnim standardima i zvučno izolirane pa će se moći istovremeno snimati dva različita projekta. Pritom je važna i energetska efikasnost pa će na krovu biti postavljena velika solarna elektrana koja će godišnje proizvoditi ukupno 283.000 kWh električne energije.  
   
Zatvaranjem filmskih studija u 23. okrugu Liesing u 2014. godini filmska industrija u Beču je ostala bez važnog prostora za produkciju, pa su prazne industrijske hale i skladišni prostori u posljednjih deset godina predstavljali zamjensko rješenje. 
  
Gradnjom novog studija možemo ponuditi novo i profesionalno okruženje za domaće i internacionalne produkcije koje može držati korak s Hollywoodom – istakao je član bečke gradske vlade za ekonomiju, Peter Hanke. 
  
Do kraja 2023. gradske vlasti će uložiti dva miliona eura kako bi međunarodne producente i režisere privukao u Beč. Analize pokazuju da je svaki deseti posjetilac austrijske prijestolnice tu zbog određenog filma. U 2021. godini je snimljeno oko 80 međunarodnih filmova i serija, javlja Eurocomm PR Sarajevo.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU