Beč dobija filmski studio po uzoru na Hollywood

Austrijska metropola će do 2024. godine dobiti studio u stilu Hollywooda, sa dvije dvorane za filmsku produkciju, ukupne površine od oko 3.000 kvadratnih metara.  Gradnja bi trebala započeti ovog proljeća, a završetak je predviđen za početak 2024. godine. 

Studio će se nalaziti u prostoru koji je vlasništvo bečke luke u 11. okrugu Simmering, a koristit će se za snimanje austrijskih i internacionalnih filmskih projekata te projekata za poznate globalne streaming platforme kao što je Netflix.  
 
U neposrednoj blizini dvorana biće moguć i najam ureda, ateljea te prostora za skladištenje stvari, kostima, maski i druge filmske opreme. 
  
Obje dvorane će biti građene po međunarodnim standardima i zvučno izolirane pa će se moći istovremeno snimati dva različita projekta. Pritom je važna i energetska efikasnost pa će na krovu biti postavljena velika solarna elektrana koja će godišnje proizvoditi ukupno 283.000 kWh električne energije.  
   
Zatvaranjem filmskih studija u 23. okrugu Liesing u 2014. godini filmska industrija u Beču je ostala bez važnog prostora za produkciju, pa su prazne industrijske hale i skladišni prostori u posljednjih deset godina predstavljali zamjensko rješenje. 
  
Gradnjom novog studija možemo ponuditi novo i profesionalno okruženje za domaće i internacionalne produkcije koje može držati korak s Hollywoodom – istakao je član bečke gradske vlade za ekonomiju, Peter Hanke. 
  
Do kraja 2023. gradske vlasti će uložiti dva miliona eura kako bi međunarodne producente i režisere privukao u Beč. Analize pokazuju da je svaki deseti posjetilac austrijske prijestolnice tu zbog određenog filma. U 2021. godini je snimljeno oko 80 međunarodnih filmova i serija, javlja Eurocomm PR Sarajevo.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU