Benjamina Karić odbrusila gradonačelniku Beograda: “Poslat ćemo mu presude Mladiću da se educira”

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da je iznenađena izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je rekao da ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Kako je rekla Karić, gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce“, navela je Karić.

Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti, dodaje Karić, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo.

Ali imaju institucije koje jesu i znaju. Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici“, naglasila je Karić.

Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zatražila je od novog gradonačelnika Beograda uklanjanje murala sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, na šta je on odgovorio kako “ne zna da li je Mladić rokom rata počinio zločine, ali zna da je branio srpski narod”.

Ne znam ko je šta radio tokom rata u Bosni, jer tamo nisam bio. Ono što znam, jeste da je Ratko Mladić branio srpski narod i vjerovatno da nije bilo njega, Srbi iz Bosne bi završili slično Srbima iz Hrvatske.

Bili bi ubijani i na kraju protjerani sa svojih ognjišta. Da li je on u toku rata počinio ratne zločine, ja zaista ne znam“, izjavio je Šapić.

The post Benjamina Karić odbrusila gradonačelniku Beograda: “Poslat ćemo mu presude Mladiću da se educira” appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU