BH. DIJASPORA NA MEČU ADNANA ĆATIĆA: Lako je biti patriota na tastaturi u kući ili toplom stanu

Na svakom boks meču Hercegovca Adnana Ćatića, u svijetu sporta i boksa svjetski poznatog pod nadimkom Felix Sturm, bude veoma mnogo Bosanaca i Hercegovaca koji zdušno navijaju za „njihovog Adu“, ali i naprave fantastičnu atmosferu u dvorani.

Tako je bilo i na Ćatićevom posljednjem boks meču u Njemačkoj u gradu Ludwigsburgu, gdje je Šturm onako baš kao kakva oluja „pomeo“ svog protivnika Turčina Šukruja Altaja. Sa svih strana Njemačke pristizali su Bosanci i Hercegovci koji su željeli dati veliku podršku Adnanu i da ga, naravno uz njegovu snagu, okretnost i izuzetnu spremnost dovedu do pobjede.

elvir šendro sa prijateljima iz frankfurta

Mada su vremenske prilike bile takve da je južna Njemačka bila kompletno blokirana, snijeg i minus 5 stepeni, ali sve to nije spriječilo Adnanove fanove da budu dio tog bokserskog spektakla. Braća Muminović, koji su od prvog dana uz Ćatića, došli su iz Kelna. Iz Ofenbaha su došle mnogobrojne džematlije BKC Offenbach, predvođene Rasimom Mujkićem. Iz Frankfurta su između ostalih došli Mirza i Kenan.

kenan kovačević sa prijateljom mirzom
kenan kovačević sa prijateljom mirzom

Slobodno se može reći da je nakon dugo vremena ponovno proključala bh. navijačka publika. Prvo se to desilo kada je prije Adnan Ćatića u ring ušao Mostarac Elvir Šendro, a on je od svlačionice do ringa bio praćen muzikom i pjesmom „Mostarska“ Dine Merlina. A, navijačka kulminacija u Areni u Ludwigsburgu desila se kada je u ring ušao Adnan Čatić/ Felix Sturm.

-Lako je biti patriota na tastaturi u kući ili toplom stanu, kačiti slike, bh. zastavu po društvenim mrežama, ali pravi patriota sjedne u svoj automobil i vozi 400 km u jednom pravcu da podrži peterostrukog svjetskog prvaka – rekao nam je bh. biznismen iz Ofenbaha Rasim Mujkić.

Inženjer i čovjek koji se uveliko zalaže za BiH u dijaspori i veliki bh. patriota Kenan Kovačević iz Frankfurta rekao nam je:

rasim mujkanović sa prijateljim iz offenbacha
rasim mujkanović sa prijateljim iz offenbacha

-Mi Bošnjaci smo čudni ljudi. Izaberemo lažne patriote s lažnim diplomama da nas vode. Recimo u ponedjeljak dižemo do neba Mešu Selimovića, Adisa Ahmetovića, Adnana Ćatića, a onda u srijedu popljujemo svu trojicu. Mi nemamo neki srednji sloj, imamo velikane i jednu veliku masu patriota na društvenim mrežama. Adnan Ćatić je ponos BiH, naš ambasador, koji je na vrhuncu svoje karijere u ringu nakon pobjede podigao u zrak zastavu Srebrenice, zbog čega je platio veliku cijenu.

ćatić, ponosni bosanac i hercegovac
ćatić, ponosni bosanac i hercegovac

Na prvom programu državne televizije ARD u Njemačkoj kritikovao je propuste Evrope u Srebrenici 1995. godine. Zbog toga tom čovjeku treba kompletna bh. dijaspora da se klanja, da mu budu zahvalni za dostojanstvenu promociju jedne i jedine nam države. Ja se sjećam kada je Adnan prvi put postao prvak svijeta u boksu, mi smo Nijemcima morali objašnjavati da je on „naš“ Adnan Ćatić. Zbog toga ja nikada nisam propustio ni jedan njegov boks meč, a srce mi je puno, duša ispunjena patriotizmom kada na njegovoj svakoj borbi vidim toliko zastava BiH.

bh. dijaspora na meču adnana ćatića: lako je biti patriota na tastaturi u kući ili toplom stanu
bh. dijaspora na meču adnana ćatića: lako je biti patriota na tastaturi u kući ili toplom stanu

A, Ćatić se u svakom svom intervjuu zahvali upravo toj bh. publici, svom narodu koji ga već dvadeset godina prate i daju mu nesebičnu snagu i volju za pobjedom.

Bato Šišić

The post BH. DIJASPORA NA MEČU ADNANA ĆATIĆA: Lako je biti patriota na tastaturi u kući ili toplom stanu appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU