22 C
Sarajevo
Utorak, 24 svibnja, 2022

  Bh. građani među najmanje plaćenima u Europi

  Bosanci i Hercegovci među najmanje su plaćenima u Europi. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u drugom kvartalu ove godine prosječna plaća u BiH iznosila je oko 918 KM.

  Prosječne plaće su i povod generalnog štrajka zdravstvenih radnika u Sarajevu, započetog prošlog mjeseca. No, kad poredimo njihove i plaće na primjer policajaca ili zaposlenih u obrazovanju, statistika kaže da zdravstveni radnici zarađuju prilično iznad prosjeka. Prosjek plaća u Sarajevu je 1.141 maraka, u zdravstvu 1.469 maraka, a u odjelu obrazovanja tek oko 1.244 KM.

  Avaz je poredio, koliko zarađuju nastavnici u učitelji osnovnih i srednjih škola u ŽS, te medicinske sestre, čistačice, stomatolozi i doktori specijalisti, piše večernji.

  Noćne smjene

  Doktor Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u ŽS pojasnio je da medicinske sestre imaju manju plaću od onih koji rade u Kliničkom centru ili bolnici.

  – Na neto platu se dodaje 13 do 18.5 posto za noćni rad, rad u salama, rad na infektivnom odjeljenju i rad sa psihijatrijskim slučajem. Koeficijent plaće medicinskih sestra iznosi 2.40 koji se množi sa 136 sati i satnicom od 2.60- pojašnjava Selimić.

  Dakle, ako to pomnožimo, neto plaća medicinskih sestara je 848.64 KM, doktori s koeficijentom 5.10 imaju plaću u prosjeku od oko 1.803 marke, a čistačice imaju koeficijent 1.20, te tako dolazimo do cifre od oko 424 marke mjesečno.

  bh. građani među najmanje plaćenima u europi

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA