21.6 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  Bh. granica u brojevima: 40 miliona prelazaka, 2.000 vraćanja i 360 hiljada oduzetih maraka

  Direktor Granične policije BiH Zoran Galić održao je danas sjednicu Stručnog kolegija na kojoj su, uz zamjenika direktora Fahrudina Halača i pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Dragana Kulića, prisustvovali rukovodioci osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH. Razmatrani su Izvještaj o radu GPBiH i izvršenje Godišnjeg plana rada u prvih devet mjeseci 2019., s posebnim akcentom na migrantsku krizu.

  Tokom sjednice izneseni su važni statistički podaci koji se tiču rada Granične policije Bosne i Hercegovine u periodu od 1. januara do 30. septembra.

  Naime, registriran je prelazak 40.801.122 osoba preko državne granice, što je povećanje za 3,11 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

  Evidentiran je prelazak državne granice 16.643.651 transportnih sredstava. Također, registrirano je 2.019 državljana 62 zemlje kojima nije dozvoljen ulazak u BiH. U odnosu na isti period 2018. godine (1.287), broj stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH veći je za 732 osobe ili 56,88 posto. Evidentirano je 2.567 prelazaka ili pokušaja prelaska preko državne granice 1.316 osoba koje su u bazama potraga prema raznim osnovama. Pripadnici GPBiH su tokom devet mjeseci 2019. na graničnim prijelazima lišili slobode ukupno 554 osobe (450 osoba za koje je utvrđeno da ih potražuju sudsko-policijska tijela BiH, kao i 104 osobe koje je potraživao Interpol).

  U prelasku granice evidentirana je 423.361 osoba iz zemalja visokog migracijskog rizika, što je povećanje za 19,76 posto u odnosu na isti period 2018. godine. U ilegalnom prelasku državne granice otkriveno je 3.679 osoba što je više za 8,40 posto u odnosu na isti period 2018. godine. Uz navedeno, pripadnici GPBiH su tokom devet mjeseci 2019. spriječili/odvratili 10.316 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog da uđu u BiH iz susjednih zemalja, na čiju teritoriju su se i vratili.

  U skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima o readmisiji-admisiji osoba, prihvaćena su 532 strana državljana, što je više za 20,91 posto u odnosu na isti period 2018. godine. Obavljena je readmisija iz BiH 413 stranih državljana. Iz trećih zemalja prihvaćeno je 655 državljana BiH, što je u odnosu na isti period 2018. smanjenje za 10,40 posto. Evidentirano je 1.013 stranih državljana koji su deportirani iz BiH ili su samostalno napustili BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje.

  Na graničnim prijelazima izdato je 19 viza, a evidentirana su 94 slučaja poništavanja viza na granici prenosi klix.

  Nadležnim tužilaštvima u BiH podneseno je 215 službenih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima u kojima je prijavljeno 330 osoba po poznatom izvršiocu i šest NN osoba. Evidentirana su 52 (2018. – 39) krivična djela ”krijumčarenje ljudi” i četiri (2018.- 6) krivična djela ”organizovanje grupe ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima”. Privremeno je oduzeto 225 dokumenata za koje postoji sumnja da su krivotvoreni, kao i 61 transportno sredstvo. Evidentirano je 79 krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama. Privremeno je oduzeto robe i novca u vrijednosti 366.577,48 KM.

  Na sjednici Stručnog kolegija razgovaralo se i o aktuelnoj migrantskoj krizi.

  Direktor Galić kazao je da su svi ljudski i tehničko-materijalni kapaciteti ove policijske agencije usmjereni na istočni i sjeveroistočni dio zemlje u cilju suzbijanja ilegalnih migracija, odnosno na sprečavanje nezakonitih ulazaka u BiH iz pravca Republike Srbije i Crne Gore, kao i na sprečavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice.

  Još jednom je potencirao da se izvrši maksimalno angažiranje postojećih ljudskih i tehničko-materijalnih kapaciteta na istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice. Ovim prilikom zahvalio se pripadnicima GPBiH na naporima koje ulažu u zaštiti državne granice te ih pozvao na veće i dosljednije jačanje međuljudskih odnosa i poštivanje zakonskih propisa, kao i dosljednu primjenu standarda i pravila ponašanja propisanih Etičkim kodeksom policijskih službenika.

  Kao najveći problem u daljnjem razvoju GPBiH istaknuta je kadrovska nepopunjenost, koju će djelimično riješiti zaposlenje 100 policijskih službenika koji se, kao kadeti, trenutno nalaze na školovanju. U ovom trenutku GPBiH nedostaje 389 policijskih službenika.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU