BH novinari pridružili se svjetskoj kampanji za rodnu ravnopravnost u medijima

Udruženje BH novinari pridružilo se danas svjetskoj kampanji pod nazivom Media for Women 2020 (Mediji za žene – M4W), koju je pokrenula organizacija Free Press Unlimited iz Amsterdama (Nizozemska). Kampanja će biti provedena u cijelom svijetu u periodu od 1. do 15. marta.

Putem kampanje M4W, Free Press Unlimited želi kreirati međunarodni pokret (medijskih) organizacija i pojedinaca s fokusom na važnost rodne ravnopravnosti u medijima, a kako bi se uspostavila inkluzivnija i jednaka zastupljenost žena u medijima.

Žene su često manje vidljive u vijestima i medijskim sadržajima općenito, a mnoge njihove priče ostaju neizgovorene. Većina medija i dalje prikazuje žene u stereotipnim ulogama, dok novinari stručno mišljenje iz različitih oblasti mnogo češće traže od muškaraca, nego od žena, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Stoga je osnovni cilj kampanje Media for Women staviti akcenat na ravnopravnost spolova u i putem medija na lokalni i međunarodni plan te pozicionirati pokret M4W kao globalnu mrežu s ekspertizom i platformama za uspostavu inkluzivnijeg i raznovrsnijeg prikaza žena u medijima.

  • Žene u medijima prikazuju se na stereotipan način, čime se negiraju njihova prava da ih se posmatra kao ravnopravne osobe. Mediji imaju moć rušenja stereotipa. Zajedno moramo dati primjer sadašnjim i budućim generacijama – poruka je organizatora kampanje, Free Press Unlimited.

Udruženje BH novinari poziva sve medijske kuće iz Bosne i Hercegovine da podrže ovu kampanju putem produkcije medijskih sadržaja koji ni na koji način neće podržavati stereotipe, mizoginiju i predrasude o ženama. Na kraju ovog mjeseca, BH novinari će proglasiti najbolji medij koji je objavio najviše kvalitetnih sadržaja o ženama promovirajući njihova znanja, stručne kompetencije i društveni angažman, te dodijeliti tom mediju plaketu i zastavicu „Šampion rodne ravnopravnosti“ (Gender Equality Champion).

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU