Bh. političari sebi izglasali povećanje plaća

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je jučer u drugom čitanju Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, koji će biti upućen Domu naroda.

U amandmanskoj fazi, Komisija za finansije i budžet ovog doma je podržala Prijedlog budžeta bez uloženih amandmana.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2022. godini iznose 1.073.600.000 KM, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Prihodi od indirektnih poreza planirani su u iznosu od 865.500.000 KM, dok ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u budžetu za 2022. godinu iznose 1.892.789.119 KM

Budžetom je predviđeno i povećanje plata državnim službenicima, a iako je ranije bilo riječi da će one biti povećane samo za vojnike, policajce i druge državne službenike čije su plate niske, sada se govori i o povećanju za ministre i zastupnike u Parlamentu.

Samostalni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut izjavio je da povećanje plata u institucijama BiH od 95 miliona KM nije fiskalno odgovorno.

Dodao je da se plate primarno povećavaju političarima za oko 500 KM, a prosječnom graničnom policajcu ili vojniku za 70 do 80 KM.

Arnaut je istakao da to povećanje dolazi od naplate akciza na gorivo zbog čega određeni poslanici ne žele da se te akcize smanje.

“U situaciji kada sve zemlje u regionu usvajaju mjere za olakšanje enormnog rasta cijena goriva u BiH nema takvih mjera i ovakvo stanje će očito ostati najmanje do oktobra”, smatra Arnaut. (Akta)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU