BHDCA: Odluku o zatvaranju zračnog prostora donosi Predsjedništvo BiH

Iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), na upit portala Klix.ba da li će BiH zatvoriti zračni prostor za ruske avione, odgovoreno je da, prema Ustavu BiH, vanjsku politiku vodi Predsjedništvo BiH.”Dakle, pitanje uvođenja sankcija, koje bi podrazumijevale i eventualne zabrane u zračnoj plovidbi prema bilo kojoj državi, a tako i prema Ruskoj Federaciji, nadležnost je viših instanci”, navodi se u odgovoru.

To znači da zračni prostor BiH do daljnjeg ostaje otvoren za avione iz Rusije, kao što je slučaj u susjednoj Srbiji.

Podsjetit ćemo da je Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) dostavljen dopis Evropske komisije za koordinaciju u kriznim situacijama (EACCC), u vezi s upotrebom zračnog prostora u BiH zbog vojnog sukoba u Ukrajini, odnosno zabrane zračnog prostora za ruske avione.

Države članice EU su kao odgovor na agresiju Ruske Federacije na teritorijalni integritet i suverentitet Ukrajine, odlučile uvesti sveobuhvatne sankcije ruskoj strani usmjerene prema bankarskom, energetskom i drugim privrednim sektorma te zemlje.

Dio sankcija predstavlja i zabrane u zračnoj plovidbi avionima Ruske Federacije u međunarodnom zračnom prostoru Evropske unije.

To znači da ruske aviokompanije više neće imati mogućnost da slijeću, uzlijeću i prelijeću teritoriju Evropske unije. To, između ostalog, uključuje i privatne avione u vlasništvu ruskih oligarha. Zračni prostor za ruske avione zatvorili su i SAD, Velika Britanija i Kanada.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU