BiH danas dobija novog predsjedavajućeg Vijeća ministara

Trinaest mjeseci nakon izbora, Bosna i Hercegovina danas dobija novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. Tročlani Kolegij, a potom i Prošireni kolegij Zastupničkog doma postigli su dogovor u vezi sa održavanjem današnje hitne sjednice ovog doma na kojoj su dvije tačke – imenovanje stalnih komisija, te potvrđivanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Denis Zvizdić očekuje da će imenovanje Zorana Tegeltija biti potvrđeno, te poručuje da bi do kraja godine trebali imati kompletirano Vijeće ministara. Možda čak taj posao bude završen 18. decembra, kada je zakazana redovna sjednica Zastupničkog doma, ako do tada CIK i SIPA završe provjere kandidata za ministre i zamjenike. Spremna su i imena za sve resore, javlja BHRT.

– Gospodin Tegeltija ako sutra bude potvrđen a očekujem da hoće vrlo brzo narednih nekoliko dana dobiti imena ministra i zamejnika ministra asa pratećmo dokeumntacijom, rekao je jučer Denis Zvizdić. predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH.

Iz Tegeltijinog SNSD-a, poručuju da on danas iznijeti sadržajan argumentovan i utemeljen način programski definisan plan rada.

– Vjerujem da ćemo imati parlamentarnu raspravu sa različitih političkih stajačlišta i da ćemo potvrditi imenovanje Tegeltije u funkciji predsjedavajućeg vijeća ministara BiH, rekao je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u ZD PSBiH.

A iz opozicije su jasni. Nema potvrde i podrške dok Tegeltija ne odgovori na mnoga pitanja, poput onih koja se tiču NATO integracija i sadržaja Programa reformi. Interesuje ih i, kako su kazali, Tegeltijin namjerni propust da u obrazacu ne navede činjenicu da je bio pravomoćno osuđen na pet mejseci zbog nesavjesnog rada u službi.

– Mislim da je najmanje moguće da ćemo dobiti odgovor na toi da kakav je njegov odsno prema nato u i i šta je sadržaj dokumenta Prohgrama reformi na osnovu kojeg se on sutra nalazi šred parlamentom – on je rekao da ga to ne inetereuje i niti ima želju ali ima želju da bude predsjedavajući pa ćemo vidjeti kako će se oldvijati i kko će to podržati, rekao je Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba SDP-a u ZD PSBiH.

Zorana Tegeltiju Predsjedništvo BiH imenovalo je na sjednici 19. novembra, kada je i usvojen dokument Program reformi, koji bi odmah po njegovom imenovanju trebao biti poslan u NATO u Brisel. Tegeltiju je nakon Predsjedništva, potvrdila i Komisija za izbor Vijeća ministara, 26 novembra. Tada je on pred članovima poručio da će poštovati Ustav i Zakone BIH, te da će u fokusu njegovog rada biti ekonomija.

– Procesom poboljšanja životnog standrada i stabilnim privrednim rastom mogu da se riješe mnoga pitanja u BiH koja u ovom trenutku ne izgledaju kao pitanja vezana za privredni razvoj i evropske integracije, kaže Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Pred zastupnicima će se naći i imenovanje stalnih komisija Zastupničkog doma, čime će, nakon godinu dana od prve konstituirajuće sjednice 6. decembra prošle godine, biti završen proces konstituiranja ovog doma državnog Parlamenta.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU