BiH dobiva 300 miliona eura od MMF-a i ne mora provesti nijednu reformu

Bosna i Hercegovina će od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobiti 300 miliona eura, a da pritom ne mora provesti nijednu reformu.

Informaciju da ćemo dobiti novac potvrdio je i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell te pojasnio da su sredstva namijenjena i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija.

Podsjećamo, predstavnici MMF-a još prošle godine započeli su pregovore o novom aranžmanu s našom državom, ali inzistirali su da BiH mora provesti reforme ako želi dobiti novac. Međutim, vlasti u BiH nisu pokazale spremnost na reforme.

Ipak, MMF se na ovu isplatu odlučio kako bi pomogao svim zemljama članicama da lakše savladaju posljedice korona krize i njenog utjecaja na ekonomiju. Za razliku od ranijih sporazuma, ovaj put naša država neće moći podići novac direktno od MMF-a

Radi se o programu dodjeljivanja određene količine valute specijalnog prava povlačenja (SDR), odnosno prava da se BiH kod bilo koje članice MMF-a zaduži po minimalnoj stopi u visini od 300 milijuna eura.

Oslobodjenje portal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU