6.6 C
Sarajevo
Nedjelja, 24 listopada, 2021

BiH ne koristi mogućnosti koje pruža članstvo u Strategiji EU za dunavski region

Bosna i Hercegovina apsolutno nije iskoristila mogućnosti koje joj pruža članstvo u Strategiji Evropske unije za dunavski region (EUSDR), ocijenila je u izjavi bh. novinarima u Bukureštu jedna od panelistica na 8. godišnjem forumu EUSDR-a, projekt menadžerica Daniela Chiran.

U EUSDR-u učestvuje 14 država dunavske regije, među kojima su i one koje nisu članice EU, ali kada je u pitanju BiH Chiran kaže da “nemaju partnera”, javlja izvještač Fene iz Bukurešta.

– To je pitanje partnerstva, iako u ovom regionu ima dosta potencijala – kazala je ona, dodajući da je potrebno da vlasti u BiH izdvoje određena sredstva kako bi se omogućilo učešće partnera iz BiH, kao što je urađeno u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Oblasti u kojima bi BiH mogla imati velike koristi od angažmana u EUSDR-u, navela je, jesu inovacije i tehnologija, jer one stvaraju buduća radna mjesta, te povezivanje univerziteta i kompanija.

Osmi godišnji forum EUSDR-a završava danas, a organiziran je na kraju rumunskog šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom.

(FENA) H.D.


0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima