BiH: U poslijeratnom periodu od minsko eksplozivnih sredstava stradalo 1.770 osoba, od kojih 620 smrtno

U poslijeratnom periodu u Bosni i Hercegovini od minsko eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, stradalo je 1.770 osoba, od kojih 620 smrtno, saopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Od ovog broja 252 je stradale djece.

U cilju podizanja svijesti o opasnosti od mina, Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini u saradnji sa partnerskim organizacijama, provodi program upozoravanja na opasnost od mina u Bosni I Hercegovini.

Ove aktivnosti uključuju edukaciju, informisanje putem medija ili direktni kontakt sa rizičnim ciljnim grupama.

Posebna pažnja je posvećena edukaciji djece kroz vannastavne aktivnosti, ali i kroz predavanja u školama koje se nalaze u minski ugroženim opštinama/gradovima.

“Ovakav vid edukacije za djecu je vrlo značajan, jer većina djece školske dobi nikada nisu vidjeli i ne znaju kako izgledaju mine, te će na ovaj način naučiti da su mine opasne, da se ne smiju dirati, dok će istovremeno usvojiti ispravan način reagovanja u opasnim situacijama”, saopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Od početka pandemije koranavirusa, direktna edukacija za djecu je bila dosta otežana, tako da su i djeca ostala uskraćena za poruke koje život znače.

Kao odgovor na ovu situaciju, a povodom 4. aprila Međunarodnog dana borbe protiv mina, od 4. do 8. aprila, u saradnji sa Federalnim i RS ministarstvima obrazovanja i nauke i nadležnim pedagoškim zavodima, kroz časove odjeljenske zajednice bit će realizovan čas upozoravanja na opasnost od mina, u svim osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, namijenjen učenicima šestog razreda.

Edukativni materijal koji će koristiti nastavnici za potrebe ovog časa, je urađen prema priručniku za nastavnike osnovnih i srednjih škola “Upozoravanje na mine i druga ubojita sredstva” i odobren od strane Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, kao i kantonalnih ministarstava.

Cilj je da u narednim godinama, navedenom edukacijom budu obuhvaćeni i ostali uzrasti školske djece.

“Imajući u vidu da se minske nesreće najčešće dešavaju upravo počekom proljeća, te u cilju skretanja dodatne pažnje na ove značajne aktivnosti, potrebna nam je podrška i saradnja medijskih kuća, koji bi izvještavali o ovom projektu, te na taj način doprinijeli što boljoj realizaciji istoga”, dodali su iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

bhrt

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU