BiH u vrhu liste država prema broju spasilaca koji su otišli u Tursku

Broj žrtava razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji raste iz sata u sat, no spasioci iz čak 70 zemalja svijeta i dalje pokušavaju u ruševinama pronaći i spasiti živote unesrećenih.

grafika: anadolu agency

Grafika: Anadolu Agency

Turska novinska agencija Anadolija prekjučer je objavila posljednju ažuriranu listu broja spasilačkih ekipa koje trenutno borave na prostoru Turske, u svim provincijama, i koje danonoćno daju sve od sebe da pomognu turskom narodu. Treba napomenuti da ova lista nije konačna s obzirom da novi članovi spasilačkih službi svakodnevno pristižu.

lista posljednji put ažurirana 10. februara

Lista posljednji put ažurirana 10. februara

Petog dana spašavanja iz Bosne i Hercegovine upućeno je daleko najviše ljudi, ukupno 140 spasilaca. Što se tiče našeg regiona Srbija je poslala 45, Hrvatska 40, Crna Gora 15, Albanija 63…

Najviše je poslao Azerbejdžan – 725, Izrael 450, Indija 252, Francuska 204, Mađarska 156, Uzbekistan 171, Sjedinjene Američke Države 159…

Pored članove civilne zaštite i gorskih službi spašavanja, iz BiH su u Tursku otišli i pripadnici Oružanih snaga. Oni će u Turskoj boraviti s ciljem izvršenja humanitarne misije otklanjanja posljedica u područjima pogođenim zemljotresom.

Svi oni su proteklih dana u više navrata učestvovali u akcijama izvlačenja povrijeđenih ispod ruševina.

Prema zvaničnim podacima institucija Turske, u regione pogođene zemljotresom poslano je više od 1.200 ambulantnih vozila, šest aviona hitne pomoći i više od 245 vozila s opremom za pružanje medicinske pomoći. Tu su i hiljade ljekara i medicinara.

Broj poginulih ljudi usljed zemljotresa u Turskoj i Siriji je premašio 28.000 i sve je manje nade da će se ispod ruševina građevina pronaći više preživjelih. Ipak, još se dešava da se spase oni za koje se vjerovalo da neće biti spašeni.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU