BiH danas u pažnji svjetske javnosti/ NASA-in rover polijeće ka Jezeru!

Ustrajnost. Ili Perseverance.

Tako je ime malog, a velikog NASA-inog rovera koji će danas poletjeti prema Marsu, otpočeti novu eru istraživanja Crvene planete, ali i Bosnu i Hercegovinu staviti u pažnju svjetske javnosti.

Naime, rover, čije je glavni zadatak da traži znakove drevnog života na Marsu, te prikupi kamenje i zemlju za eventualni povratak na Zemlju, trebao bi sletjeti u krater koji se zove Jezero.

Krater je ime dobio po opštini Jezero, koja se nalazi nedaleko od Mrkonjić-Grada, u našoj Bosni i Hercegovini!

Iako je danas u Jezeru trebala biti održana i velika manifestacija, nažalost, pandemija je sve otkazala pa će svi, koji to žele, lansiranje pratiti online.

Važno je naglasiti da će stanovnici Jezera, kako je saopćila NASA, biti počasni članovi tima 2020, koji će voditi misiju i upravljati roverom Ustrajnost na Marsu.

Inače, veza NASA i Jezera počela je 2007. godine, kada je 45-kilometarski krater na Marsu posredstvom Međunarodne unije astronoma dobio naziv Jezero, a NASA je u novembru 2018. odabrala baš ovaj krater kao cilj misije.
Ustrajnost ili Upornost bi na daleki put trebao poletjeti danas, oko 14 sati po našem vremenu, naravno, iz Cape Canaveral Air Force stanice na Floridi, a na Mars bi trebao sletjeti 18. februara 2021. godine.

Polijetanje pratite na ovom LINKU.

Misija treba trajati najmanje jednu godinu na Marsu, što je otprilike 687 dana na našoj planeti.

Zanimljivo je i da se na roveru, prvi put, nalazi helikopter Mars, a, podsjetimo, na Crvenu planetu otputovat će i mnoga imena ljudi, ali i organizacija koji su svoje ime upisali na NASA-inu listu prošle godine.

IZVOR: radiosarajevo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU