1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Bijeljinski ‘Orao’ pregovara o poslovima s ruskom kompanijom

  ()

  Delegacija Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske (RS) i predstavnici ruske državne korporacije “Rostek“ posjetili su danas akcionarsko društvo za proizvodnju i remont “Orao“ u Bijeljini, s ciljem da se, kako je saopćeno, detaljnije sagleda mogućnost unapređenja saradnje s Ministarstvom odbrane Srbije i ruskim partnerima te definiše konačan status kompanije.

  Bilo je riječi o proširenju usluga, te pružanju pomoći vazduhoplovnom preduzeću “Orao“ u vezi dobijanja licence za remont motora helikoptera i aviona ruske proizvodnje.

  Resorni ministar Vjekoslav Petričević je rekao da ovo preduzeće ima značajan potencijal, te da je upoznat s kapacitetima i proizvodima koje ono pruža, izrazivši uvjerenje da će Vlada RS-a podržati “Orao“, jer smatra da je to jedno od strateških preduzeća za RS, ali i za, kako se navodi u saopćenju, Republiku Srbiju.

  Direktorica kompanije “Orao“ Biljana Marković je rekla da je ova kompanija otvorena i spremna za saradnju s ruskim partnerima na putu uspostavljanja konačnog dogovora u vezi dobijanja licence za remont i održavanje motora ruske proizvodnje, TV 3- 117 za helikoptere i RD -33 za avione, te naglasila da se moraju jasno definisati modeli obezbjeđenja finansijskih sredstava za te namjene, jer preduzeće ne raspolaže takvim mogućnostima.

  Dodala je i da je to jedini način za dugoročno obezbjeđenje uposlenja proizvodnih kapaciteta “Orla“, s obzirom na trenutni broj radnika i uslove poslovanja.

  Predstavnici ruske korporacije “Rostek“ su izrazili spremnost za pomoć i posredovanje u osnaživanju kontakta između preduzeća “Orao“ i originalnih proizvođača motora iz Rusije, navodi se u saopćenju iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS-a.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO