BILJKE KOJE MOŽETE POSADITI U JANUARU Cvijeće koje vole i početnici i iskusni baštovani

Ali uprkos hladnom vremenu, baštovani mogu posaditi mnogo prelijepog cvijeća kako bi dodali malo boje i interesovanja svom zimskom vrtu. Imajući to na umu, dva stručnjaka za baštu dijele koje cvijeće sada posaditi da bi „poboljšali bašte“.

– Iako januar može izgledati previše hladno, to je zapravo idealan mjesec za sjetvu sjemena u zatvorenom prostoru ili u stakleniku – rekao je Kevin Ges, stručnjak za baštu

– Za izdržljive jednogodišnje biljke kao što su slatka grahorica, maćuhice i trajnice koje rano cvjetaju, razmislite o sijanju sjemena. Ako ih sada posadite, možete im dati prednost i garantovati proljećnu rapsodiju boja u bašti – dodao je on.

– Iako može izgledati kao veliki izazov, dodavanje lišća i cvijeća vašim otvorenim prostorima zahtijeva malo truda i donosi veliku nagradu – a sve zavisi od cvijeća koje odaberete da posadite – rekao je portparol Garden Buildings Direct.

– Zato smo htjeli da podijelimo naše omiljene biljke i cvijeće koje nije potrebno za održavanje koje vole i početnici i iskusni baštovani kako bismo uljepšali bašte u novoj godini – dodaje on.

Stručnjaci za baštovanstvo takođe su podijelili koje „biljke bez problema“ sada mogu da se posade da bi „dodale boju“ bašti.

Rana ozimnica

Rane cvjetače vole oprašivači i vrlo ih je lako brinuti, što ih čini savršenim za baštovane amatere. Ove prelijepe biljke cvjetaju početkom januara i daju prijelepu boju zimskim baštama. Takođe ne zahtjevaju rezidbu i potrebno im je samo malo zalivanja u proleće, što ih čini lakim za održavanje.

Ciklame

Ciklame su poznate po svojim prekrasnim ružičastim i magenta cvjetovima koji se pojavljuju od januara do marta. Ove biljke mogu da prežive najoštrije zime i imaju tamnozeleno lišće sa srebrnim i bijelim oznakama. Umjesto da se sadi u zemlju, ciklama se može saditi u kontejnere, što ih čini idealnom biljkom za početnike. Neke sorte ciklama moraju biti zasađene u zatvorenom prostoru, pa obavezno izaberite sorte za eksterijer.

Jaglaci

Jaglaci su izdržljivi i dolaze u mnoštvu boja uključujući ružičastu, ljubičastu i žutu. Neke sorte peršuna počinju da cvetaju već u januaru i daće šareni štih u bašti. Peršun je otporan i može da oživi baštu tokom cele godine. Takođe su nisko održavanje, niske cijene i lako su dostupne u većini baštenskih centara.

Mirisna grahorica

Grahorica je jednogodišnja biljka koja se ovog mjeseca može sijati pod staklo ili u zatvorenom prostoru kako bi razvila snažno korenje i izrasla veće biljke. Mirisna grahorica cvijeta u kasno proljeće ili u jesen.

Maćuhice

Maćuhice su idealne biljke za dodavanje boje saksijama, bordurama i krevetima. Dolaze u mnoštvu boja uključujući plavu, ružičastu, ljubičastu i crvenu. Biljke cvjetaju tokom cijele godine, uključujući i zimu, ali ako ih sada posijete pod staklo, vjerovatno će cvjetati između maja i septembra, prenosi Naj Žena.

BONUS VIDEO:

BILJKE KOJE MOŽETE POSADITI U JANUARU Cvijeće koje vole i početnici i iskusni baštovani appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU