6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Biljke kojima je mjesto u vašoj kuhinji!


Biljke uređenje svakog prostora učine toplijim i bogatijim, stoga je vrijeme i za kuhinju.

Mame i bake su vjerojatno u svakoj prostoriji držali po nekoliko biljaka i izgleda kao da im briga za njih ide “kao od šale”. Znamo koje su sobne biljke najbolje, znamo koje nam uspijevaju na balkonu i koje vole puno vlage pa uspijevaju u kupaonicama. Međutim, kada se radi o kuhinjama situacija nije tako jednostavna jer ne mogu sve biljke preživjeti toliko promjena temperature, isparavanje pare, raznih mirisa i ostalih čestica u zraku. Zato vam donosimo sve što trebate znati o držanju zelenih ljubimaca u kuhinji.

Prirodna svjetlost

Prije donošenja odluke o tome koje će biljke postati dio našeg kuhinjskog interijera, potrebno je vidjeti koliko dnevne svjetlosti dobiva ova prostorija. Prozračna kuhinja puna dnevne svjetlosti savršena je za uzgoj začinskog bilja. Kuhinja koja je ipak mračnija idealna je za sanseveriju (svekrvin jezik) ili zamiju.

Učestalost zalijevanja

Kuhinja je prostorija u kojoj se temperatura najčešće mijenja ovisno o tome koliko često i koliko intenzivno uključujete svoj štednjak. Vaše se biljke tada mogu brže osušiti i dehidrirati. Međutim, ako često provjetravate kuhinju i ako je u njoj velika razina vlage, moguće je i da će im trebati manje vode nego inače. Stoga je savjet da se ne držite fiksnog rasporeda zalijevanja pojedine vrste biljke, nego je promatrajte nekoliko tjedana i zalijte kada primijetite da se zemlja osušila ili bilo kakve druge promjene.

Zimski mjeseci i pločice

Ako se vaš kuhinjski pod sastoji od pločica, uzmite u obzir kako se one zimi prve ohlade i jako se teško zagriju. Ova situacija vašim biljkama može doći kao šok, stoga se pobrinite da tijekom zimskih mjeseci ne držite biljke na hladnim pločicama.

Koje su idealne biljke za držati u kuhinji?


Pročišćivači zraka su najbolja opcija za kuhinje. Sanseverija, flamingov cvijet (anturijum), zmajevac, spatifilum… Sve imaju odlične sposobnosti pročišćavanja zraka. Osim njih, u kuhinji je svakako dobro imati začinsko bilje, ali i one iz porodice paprata te zračne biljke i penjačice. Penjačice su zapravo najbolje za male kuhinje, budući da ih možete postaviti u viseće tegle.

Dom i Dizajn

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU