“BJEŽI OD ONIH KOJI ŽELE DA TE USREĆE, JER…” 10 pravila za uspjeh u životu slavnog ruskog psihologa 

U svijetu koji često karakteriše haos i nepredvidivost, Miahail Litvakna glašava važnost fokusiranja na ono na šta možemo da utičemo – na sebe. Često je naglašavao ogromnu moć koju imamo nad sopstvenim mislima, emocijama i postupcima, sugerišući da istinska transformacija počinje u nama.

1. Ako naučite da tolerišete svoje bližnje, lakše ćete tolerisati sebe.

Vježbajući strpljenje i prihvatanje onih oko sebe, razvijate veći kapacitet za samoprihvatanje i strpljenje prema sebi. Naše interakcije sa drugim ljudima mogu poslužiti kao ogledalo, odražavajući nam aspekte naše ličnosti i ponašanja na kojima ćemo možda morati da poradimo.

2. Ne penji se na tuđu planinu – popni se na svoju.

Slušajte svoje srce, pratite svoj put. Ostati vjeran svojim vrednostima i težnjama obeshrabruje ljude da pokušavaju da imitiraju ili se takmiče sa drugima, i umjesto toga podstiče ljude da se usredsrede na svoj jedinstveni put i ciljeve.

3. Glupo je govoriti pametne stvari glupoj osobi.

4. Blagosiljajte one koji vas progone, jer vas, ne znajući, gone u svetlu budućnost.

5. Zapamtite da je najbolja svjetlost svjetlost vašeg sopstvenog uma. Osvjetljava i spolja i iznutra.

Ovaj citat naglašava važnost unutrašnje mudrostii samosvjesti. Naš sopstveni um i intuicija su moćni izvori prosvetljenja, sposobni da obezbede jasnoću kako u našem razumijevanju spoljašnjeg svijeta tako i u našem unutrašnjem ja.

6. Savjetovao bih da bježiš od onih koji žele da te usreće. Postoji samo jedna osoba koja to može učiniti – vi sami.

7. Prije nego što promenite posao ili mjesto stanovanja, prvo promijenite sebe.

Najvažnije što možete da uradite u tom trenutku i na mjestu gde se nalazite jeste da počnete da menjate sebe. Sama promena okruženja ne može doneti trajno zadovoljstvo ili uspjeh osim ako nije praćena unutrašnjim rastom i transformacijom.

8. Kada kritikujete drugog, razmislite da li se ovo odnosi i na vas.

9. Prilikom pružanja pomoći očekuj podlost od onoga ko je ovu pomoć prihvatio.

Kada nekome učinite uslugu, budite spremni na činjenicu da vam možda neće uzvratiti zahvalnošću ili ljubaznošću. Ne očekujte previše zauzvrat.

10. Ako želiš da se oslobodiš zavisti, ne gledaj u one koji su bolji od tebe, već se upoređuj sa sobom.

Ne upoređujte se sa drugima, posebno sa onima koje smatrate uspešnijim ili ostvarenijim. Umjesto toga, obilježite svoj napredak i svoja dostignuća. Ovaj pristup će dovesti do zdravijeg razmišljanja, povećanog samopoštovanja i smanjene zavisti.

BONUS VIDEO:

“BJEŽI OD ONIH KOJI ŽELE DA TE USREĆE, JER…” 10 pravila za uspjeh u životu slavnog ruskog psihologa  appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU