Blinken podržao Schmidtove posljednje nametnute odluke

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da SAD u potpunosti podržavaju najnovije odluke visokog predstavnika u BiH Cristiana Schmidta, kojima je deblokirao formiranje vlade Federacije BiH.

“Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju akcije visokog predstavnika kao pomoć Bosni i Hercegovini da krene ka euroatlantskim integracijama. Narodu BiH treba i zaslužuje funkcionalnu, efikasnu i odgovornu vlast”, objavio je Blinken na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Schmidt je jučer je nametnuo odluke koje će omogućiti formiranje nove vlade Federacije BiH za čije imenovanje više nije potrebna saglasnost svih članova rukovodstva tog entiteta, u ovom slučaju potpredsjednika iz bošnjačkog naroda Refika Lende iz Stranke demokratske akcije.

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi tebalo da bude izabrana nova vlada, koju će činiti HDZ i ostale hrvatske stranke, s jedne strane, i probosanske stranke okupljene oko “Trojke” (SDP, Narod i pravda i Naša stranka).

Ispred zgrade parlamenta održava se protest građana koji se protive Schmidtovoj odluci.

Oko zgrade i u zgradi parlamenta raspoređene su jake policijske snage.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU