Borba pacijenata iz Gradačca/ Osigurana dijaliza do Nove godine

ZZO TK-a je pristao uplatiti dodatnih 20.000 KM za šest pacijenata iz Gradačca koji idu u dijalizni centar u Odžaku

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona pristao je doplatiti po 35 KM za svakog od šest pacijenata koji iz Gradačca idu na hemodijalizu u Odžak, u odjel Kantonalne bolnice Orašje. Na ovaj dogovor je jučer pristala i Kantonalna bolnica Orašje, te će pacijenti iz Gradačca, koji su se posljednjih pet godina dijalizirali u bolničkom dijaliznom centru smještenom u Odžaku, nesmetano moći ići na tretmane sve do kraja godine.


Kako nam je kazao Rahman Haseljić, jedan od dijaliznih pacijenata, hemodijalizu su bez smetanja primili u ponedjeljak, a rečeno im je da će redovnu terapiju primati do kraja godine u Odžaku.

– Ovo nam znači mnogo. Nastavit ćemo ići na hemodijalizu tamo gdje nam je jednostavnije i manje naporno. Put u Gračanicu je predug, pogotovo nakon hemodijalize, koja iscrpi bolesne ljude. Sad imamo osam mjeseci da ovaj ugovor učinimo trajnim, kazao nam je Haseljić.

Podsjećamo, ovih šest pacijenata se posljednjih pet godina dijalizira u Dijaliznom centru u Odžaku, u Posavskom kantonu, jer im je dostupniji od onog koji imaju u Gračanici, u TK-u. Put do Gračanice je znatno duži i izrazito je naporan za nekoga ko primi terapiju. Posavski kanton je nakon pet godina odlučio odbiti ove pacijente, jer su bili izloženi velikim troškovima zbog činjenice da nijedno osiguranje nije pokrivalo razliku troškova nakon što Federalni fond za solidarnost plati svoj dio za dijalizu.

ZZO TK-a je za doplatu izdvojio gotovo 20 hiljada KM, koliko je nedostajalo prema posljednjem obračunu ZZOFBiH. Federalni fond za solidarnost pokriva ukupno 39 KM po jednoj dijalizi, od čega je 35 za dijalizu i 4 KM za topli obrok. Puna cijena dijalize, prema ZZOFBiH, iznosi 74 KM, te je trebalo doplatiti još 35 po jednoj dijalizi.
Konačan dogovor je postignut jučer na sastanku zdravstvenih institucija i ministara u Orašju, nakon čega su pacijenti dobili lijepe vijesti.

Oslobodjenje portal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU