Bosnjak: Novo Sarajevo je primjer potpune opravdanosti komunalne policije

Ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, gađenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak jučer je posjetio Općinu Novo Sarajevo, gdje se sastao sa općinskim načelnikom Hasanom Tanovićem.
Povod posjete su bile brojne teme i zadaci.
“Željeli smo napraviti svojevrstan uvid u realizaciju planiranih projekata za ovu godinu, prvenstveno mislim na projekte koji se sufinansiraju ili finansiraju s nivoa Kantona Sarajevo. Obzirom da je ove godine znatno uvećano izdvajanje po osnovu Zakona o zajedničkoj potrošnji, željeli smo vidjeti s kojim problemima se susreću građani ove sarajevske općine i kako teče realizacija cijelog unapređenog pristupa od strane Vlade Kantona Sarajevo. Također, govorili smo i o projektima koji su finansirani po osnovu pripadajućih sredstava iz vodnih naknada koji donose jednu potpuno novu i konkretniju sliku kada su u pitanju kapitalni projekti”, rekao je ministar Bošnjak.
Načelnik Tanović i njegovi saradnici su pohvalili završenu proljetnu akciju čišćenja, koja se u okviru projekta “Sarajeco” realizirala prošle sedmice na teritoriji Općine Novo Sarajevo.
“Željeli smo najaviti i jesenju akciju čišćenja koja će biti dio našeg sveobuhvatnog projekta ‘Sarajeco’, prvenstveno da vidimo šta su temeljne potrebe kako bi na osnovama dosadašnjeg iskustva kreirali dodatna unapređenja. Ponovo je iskazana potreba za uvođenjem regulativa i sistema koji će precizirati represivne mjere prema neodgovornima kada je u pitanju javna čistoća. Smatram da je Novo Sarajevo primjer potpune opravdanosti komunalne policije”, istakao je ministar Bošnjak.
Ovom prilikom je bilo govora i o temama vezanim za ekologiju u urbanim zonama i javnim površinama ove općine.
“Apostrofirali smo Vilsonovo šetalište kao oazu oko koje trebamo udružiti sve raspoložive snage, počev od stručne javnosti svih nivoa vlasti, pa do građana kao korisnika ovog prostora. Na ovom lokalitetu postoji potreba za pojačanim infrastrukturnim, ekološki prihvatljivim i odgovornim uređenjem koje će se sistemski moći održavati i unapređivati. Projekt Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva ‘Sarajeco’ kao sveobuhvatna aktivnost podrazumjeva sadnju po 1.000 sadnica u općinama našeg kantona. Ovaj sastanak je poslužio da definišemo okvire i smjernice za najbolja rješenja kako bi cijela akcija imala što bolji smisao. Prioritet su slobodne parcele”, dodao je ministar Bošnjak.
Razgovarano je i o problematici uništavanja fasada na zgradama, te zakonskoj regulativi koja uslovljava infrastrukturni razvoj. Izdvojene su uredbe i akti iz nadležnosti resornog mnistarstva, koje treba unaprijediti kako bi infrastukturni radovi na terenu bili što učinkovitiji, saopćeno je iz SLužbe za protokol i press Kantona Sarajevo

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU