Bradara i Stojanović bez Lende postigli dogovor i izabrali rukovodstvo FBiH

Članovi rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović, dogovorili su se danas bez trećeg člana – Refika Lende, da Bradara bude predsjednica, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH.

Ovaj dogovor je postignut nakon što se Lendo ni danas nije odazvao na treći uzastopni sastanak. Bradara naglašava da su ona i Stojanović shvatili da se Lendo ne želi dogovarati.

  • Lendo se ni danas nije pojavio, te smo iskoristili svoje ustavne ovlasti i nadležnosti, te proveli proceduru izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije. Odluku smo proslijedili Zastupničkom domu na dalje odlučivanje. Smatramo da ovaj proces treba završiti sukladno Ustavu u što skorijem periodu – izjavila je Bradara.

Naglašava da će nova Vlada FBiH biti uspostavljena nakon glasanja u Zastupničkom domu i čim dođe potvrda od Centralne izborne komisije (CIK).

Stojanović ističe da su obaviještene sve instance, uključujući CIK, OHR i oba doma Parlamenta FBiH, te da je Nermin Nikšić i dalje po dogovoru kandidat za premijera.

Kako je kazao, želi da se Vlada FBiH formira nakon četiri i po godine, a uopšte mu nije bitno koju će on funkciju obnašati.

  • Nije mi bitno da li sam predsjednik ili potpredsjednik, već da se otkoče procesi koje trenutno koči isključivo Lendo – kazao je Stojanović.

Dodao je da u slučaju da Lendo nastavi kočiti procese, onda bi se trebao uključiti visoki predstavnik i neke druge instance.

Lendo: Odluka Bradare i Stojanovića je poruka da namjeravaju kršiti Ustav i ignorisati volju Bošnjaka

Član rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine i kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH Refik Lendo izjavio je da je odluka Lidije Bradare i Igora Stojanovića da bez dogovora s njim imenuju predsjednika “protivustavna, neprovodiva i neprihvatljiva jer se njome u potpunosti zanemaruje volja izabranih predstavnika bošnjačkog naroda”.

“Uprkos pozivu na sastanak u petak, kojeg su moje kolege predsjednici/potpredsjednici FBiH Lidija Bradara i Igor Stojanović prvobitno prihvatili, danas su održali sastanak bez upućenog formalnog poziva, a samim tim i bez mog prisustva. Na tom su sastanku kolege Bradara i Stojanović, bez konsultacija i bez dogovora sa mnom, donijeli odluku da kolegica Bradara bude imenovana za predsjednicu FBiH. Radi se o protivustavnoj i neprovodivoj odluci, jer dva kandidata za predsjednika/potpredsjednika FBiH ne mogu donijeti odluku o imenovanju predsjednika bez dogovora sa trećim, s obzirom da se u Ustavu FBiH jasno navodi da se ta odluka donosi dogovorom sva tri izabrana kandidata”, izjavio je Lendo.

Istakao je da je “sama praksa donošenja bilo kakvih odluka, u kojoj se u potpunosti zanemaruje volja izabranih predstavnika bošnjačkog naroda, neprihvatljiva i da neće proći”.

Pozvao je kolege da prestanu sa, kako je naveo, iracionalnim i neproduktivnim ponašanjem, a čelnike stranaka koje su ponudile kandidate za predsjednika/potpredsjednika FBiH kao nezaobilazne faktore u procesu formiranja vlasti, da hitno sjednu za pregovarački sto i postignu politički dogovor kako bi se formiranje nove strukture vlasti u FBiH što prije okončao.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU