Brazil ima rekordnih 90.000 zaraženih dnevno – TNTPortal

Brazilski predsjednik ekstremno desne orijentacije Jair Bolsonaro u srijedu je izjavio da je sretan zbog održavanja prosvjeda protiv socijalne distance u pandemiji koronavirusa, dok mu istodobno zemlja bilježi neslavan rekord od 90.303 novozaražena dnevno.

Do toga dolazi samo dan nakon što je Brazil zabilježio još crnju bilancu kada je umrlo preko 2.800 oboljelih od covida-19 u jednom danu.

“Logično, sretan sam”, rekao je o održavanju prosvjeda Bolsonaro komentirajući ih za društvene mreže. “Oni pokazuju da su ljudi živi…mi želimo našu slobodu, želimo da svijet poštuje naš ustav”, kazao je.

Zadnjih dana Bolsonaro je kandidirao jednog kardiologa za četvrtog ministra zdravstva od početka pandemije. Prethodno je s te dužnosti smijenio aktivnog generala, do čega je došlo nakon što su stručnjaci diljem svijeta kritizirali brzo širenje virusa u Brazilu, dok je Bolsonaro istodobno umanjivao ozbiljnost zaraze.

Brazil sada ima 11.693.838 potvrđenih slučaja covida-19. U srijedu je bilo 2.648 umrlih, što je druga najveća brojka umrlih nakon one zabilježene dan ranije. Ukupno je od posljedica covida-19 u Brazilu umrlo 284.775 ljudi.

Najnovija istraživanja pokazuju da rekordno velik broj Brazilaca ne odobrava Bolsonarovo upravljanje koronakrizom te da bi se on lako mogao naći u teškoj situaciji na predsjedničkim izborima 2022.

Prema ispitivanju koje je proveo Datafolha, objavljenim u utorak, 54 posto Brazilaca smatra da Bolsonaro loše ili užasno upravlja krizom, a drugo ispitivanje koje je proveo PoderData pokazuje da bi ga dva njegova rivala s ljevice mogla pobijediti u potencijalnoj predsjedničkoj utrci u listopadu 2022.

Podrška Bolsonaru opala je nakon što se Brazil suočio s brutalnim posljedicama drugog vala pandemije koronavirusa.

Njegovi izgledi za predsjednika također su se smanjili otkako je Vrhovni sud njegovom političkom neprijatelju, bivšem predsjedniku Luizu Inaciju Luli da Silvi, ovog mjeseca ukinuo presude protiv korupcije, što mu je omogućilo sudjelovanje na izborima 2022.

Lula i bivši lijevi zastupnik Ciro Gomes imali bi veću podršku od Bolsonara u hipotetičkom drugom krugu, prema istraživanju PoderData, koje je obojici dalo 5 posto veću podršku od Bolsonara u simuliranim izbornim duelima.

Godine 2018. Bolsonaro je pobijedio Fernanda Haddada, kandidata Radničke stranke kojeg je izabrala Lula, dobivši 55 posto u odnosu na protivnikovih 45 posto u drugom krugu izbora.

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU