Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina širom svijeta porastao u tri decenije za skoro 80 posto

Broj mlađih od 50 godina širom svijeta kojima je dijagnosticiran rak porastao je za skoro 80 posto u tri decenije, prema najvećoj studiji te vrste.

Globalni broj slučajeva raka u početnom stadiju povećao se sa 1,82 miliona u 1990. na 3,26 miliona u 2019. godini, dok je smrtnost od raka kod odraslih u 40-im, 30-im ili mlađima porasla za 27 posto. Više od milion mlađih od 50 godina godišnje sada umire od raka, otkriva istraživanje, prenosi The Guardian.

Stručnjaci su još uvijek u ranoj fazi razumijevanja razloga za porast slučajeva. Autori studije, objavljene u BMJ Oncology, kažu da će među faktorima vjerovatno biti loša ishrana, upotreba alkohola i duhana, fizička neaktivnost i gojaznost.

“Od 1990. godine, incidencija i smrtnost od ranih karcinoma značajno su porasli na globalnom nivou”, navodi se u izvještaju.

“Poticanje zdravog načina života, uključujući zdravu ishranu, ograničavanje konzumacije duhana i alkohola i odgovarajuće aktivnosti na otvorenom, moglo bi smanjiti teret ranog raka”, navodi se.

Prethodne studije su sugerirale da je incidencija raka kod odraslih mlađih od 50 godina u porastu u raznim dijelovima svijeta u posljednjih nekoliko decenija. Najnovija studija, koju su vodili Univerzitet u Edinburgu u Škotskoj i Medicinski fakultet Univerziteta Zhejiang u Hangzhouu, Kina, bila je prva te vrste koja je ispitala ovo pitanje na globalnoj razini i faktore rizika za mlađe odrasle osobe.

Većina prethodnih studija fokusirala se na regionalne i nacionalne razlike. U ovoj globalnoj studiji, istraživači su analizirali podatke iz 204 zemlje koje pokrivaju 29 vrsta raka.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU