BROJNE NEŽELJENE REAKCIJE Еvo zbog čega svom psu nikada ne treba da dajete ostatke sa roštilja

Vlasnici pasa rijetko odolijevaju njihovom tužnom pogledu, pa pod izgovorom griže savjesti sa njima dijele svoje obroke. Iako ovo nije preporučljivo, pojedina hrana kod pasa neće izazvati neželjene reakcije. Međutim, roštilj se na ovom spisku ne nalazi i smatra se posebno opasnim po zdravlje ovih ljubimaca!

Začini koji se koriste za roštilj mogu izazvati stomačne tegobe kod pasa

Meso zapečeno na roštilju najčešće je puno masnoća i raznoraznih začina, koje kod četvoronožnih prijatelja mogu izazvati niz neželjenih efekata. Najčešće su to problemi digestivne prirode, odnosno intenzivni grčevi u stomaku, povraćanje i dijareja.

Posebno opasne po zdravlje pasa jesu marinade u kojima se nerijetko natapaju meso ili krompirići – između ostalog one sadrže crni i bijeli luk koji su psima zabranjeni i koji mogu prouzrokovati brojne zdravstvene tegobe.

Koščice iz mesa su opasne ako se progutaju

Osim što želudac pasa nije prilagođen za varenje ovakve vrste hrane, postoji i rizik od povreda digestivnog trakta do kojih može doći usljed gutanja sitnih, oštrih koščica koje se mogu naći u komadićima mesa. Ovakve povrede sluznice usta, grkljana i crijeva mogu biti izuzetno opasne i dovesti do perforacija tkiva, a samim tim i unutrašnjeg krvarenja, prenosi portal Dejli Еho. U takvim slučajevima život psa može biti ugrožen, jer su i veterinari za praznike rijetko kada dostupni.

Komadići ćumura i bakterije su takođe prijetnja po zdravlje pasa

Osim toga, na meso koje biste dali psu mogu se zalijepiti i komadići ćumura, a ukoliko ste za potpalu roštilja koristili i popularne hepo-kocke ili neki drugi potpaljivač vatre, situacija je utoliko gora.

Druga, ništa manja prijetnja po zdravlje četvoronožnih prijatelja mogu biti i raznorazne bakterije koje su se tokom čitavog dana bezbrižnog roštiljanja nakupile na mesu, kao što su to Еšerihija koli, Listerija ili Salmonela. Zbog toga uvijek bolje bacite preostalo meso kako ne biste rizikovali.

Ukoliko ipak želite da psa „počastite“ roštiljem, uradite ovo

U slučaju da ne možete da podnesete misao da se kuću u kojoj vas čeka pas vratite makar bez jednog parčeta mesa, postarajte se da njegov komadić pripremite na adekvatan način. Šta to znači? Jednostavno je: parče za svog ljubimca pripremite zasebno, bez začina i ulja i na potpuno čistom roštilju, trudeći se da ono ne dođe u dodir sa drugom hranom. Takođe, tokom boravka u prirodi čuvajte komadić u aluminijumskoj foliji tako da se na njemu ne gomilaju bakterije, a idealno bi bilo i da ga držite na hladnom, kako se ne bi pokvarilo na vrućini, piše RT Balkan.

BONUS VIDEO:

BROJNE NEŽELJENE REAKCIJE Еvo zbog čega svom psu nikada ne treba da dajete ostatke sa roštilja appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU