6.6 C
Sarajevo
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Brojni bh. građani nepropisno odlažu zaštitnu opremu

Iako su podijeljena mišljenja svjetskih stručnjaka u vezi neophodnosti nošenja zaštitnih maski i rukavica, njihovo nošenje na otvorenom, s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini je obavezno. Međutim, osim na licima i rukama prolaznika, nije rijetka situacija da na zaštitnu opremu naiđete na trotoaru, u travi ili pored kontejnera. Radnici Kantonalnog komunalnog poduzeća “RAD” u Sarajevu obavljaju svoj posao savjesno, ali opreznije nego ikad.

Građani nemarno zaštitnu opremu bacaju u smeće. Radnici Komunalnog preduzeća tokom pandemije koronavirusa rade, mada oprezno, pokušavajući sačuvati svoje zdravlje.

“Čuvamo se koliko možemo, svakodnevno se susrećemo sa svim i svačim. Baca narod svašta, rukavice, maske nalazimo svakodnevno”, kaže radnk KJKP “Rad” Mirzet Zolj.

Portparol KJKP “RAD” Mirza Ramić ističe da bi zbog dodirivanja različitih stvari na kojima je moguće da se nađe određene klice virusa korona, trebalo svakako voditi računa o posebnim mjerama opreza.

“Obavezno je nošenje zaštitne oreme, dezinfekcija i prije i poslije samog izlaska na teren. Produzeće je nabavilo dovoljno te zaštitne opreme”, kaže Ramić.

U zdravstvenim ustanovama se otpadu zaraženih koronavirusom pristupa s posebnim oprezom i sve se odlaže na strogo propisan način.

  STANJE NA PUTEVIMA/ Potpuno obustavljen saobraćaj kroz tunel Vranduk

“Infektivni otpad gdje spada i ova vrsta otpada u vrijeme pandemije se zbrinjava na poseban način, znači posebnim principima tako što se ova vrsta otpada mora dakle obraditi, vrši se termička obrada, odnosno sterilizacija ove vrste otpada. U Sarajevu Univerzitetsko klinički centar i kantonalna bolnica ‘Abdulah Nakaš’ imaju uređaje za zbrinjavanje infektivnog otpada”, naglašava dr. Aida Vilić Švrka, specijalista higijene i zdravstvene ekologije.

Iz KJKP “RAD” kažu da oni prikupljaju taj infektivni otpad koji je prethodno sterilisan, dezinfikovan i izdrobljen u prah, te da se kao takav tretira kao komunalni otpad.

Maske za lice i rukavice, trenutno najtraženiji proizvodi kratkog su vijeka i nakon jednog nošenja trebali bi biti odloženi u otpad, ali po posebnoj proceduri.

“Kada uđete u kuću i skinete masku, ona se direktno baca u kantu za otpatke sa poklopcem. Znači poželjno je da se da ne bi došlo do rasipanja tih maski poželjno je da se u plastičnu kesicu stavi maska. Znači to je u domaćinstvima gdje nemamo slučajeve sumnje na COVID -19. U slučaju gdje imamo osbe koje su u samoizolaciji ili ako se radi o izolatorijumu to se već drugačije postupa sa zaštitnim maskama i rukavicama. Tu dakle idu po ovom principu kao što sam rekla u zdravstvenim ustanovama, po principu pakovanja u deblje kese koje se dobro zavežu ili zalijepe ljepljivom trakom”, ističe Vilić Švraka.

  Sarajevska i zenička policija se zajedno bore sa trkačima na autoputu

Iz Komunalnog preduzeća u Sarajevu apeluju na građane da ispravno postupaju sa zaštitnom opremom. Dakle, svoje maske i rukavice odložimo prema propisanim pravilima i na taj način zaštitimo sebe i druge. BHRT

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU