Brza vožnja – glavni uzrok saobraćajnih nezgoda, u julu i avgustu najviše smrtnih ishoda

Preventivna kampanja u oblasti sigurnosti prometa nazvana je “101 život”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske tokom jula i avgusta kolovoza provodit će pojačanu kontrolu bezbjednosti saobraćaja, jer se upravo tokom ova dva mjeseca svake godine dešava najveći broj nezgoda sa najtežim posljedicama, odnosno sa smrtnim ishodom. Preventivna kampanja u oblasti sigurnosti prometa nazvana je “101 život”.

Policija će u sedmom i osmom mjesecu pojačano kontrolisati brzinu, vožnju pod uticajem alkohola, narkotika i ostale prekršaje. Akcenat je na brzini, glavnom uzroku nezgoda.

“Ono što će biti fokus naših pojačanih aktivnosti tokom jula i avgusta mjeseca jeste kontrola neporopisne brzine kretanja motornih vozila na putevima Republike Srpske koje ćemo realizovati uz upotrebu 12 presretača, 21 mobilnim radarskim sistemom koji rade u automatskom modu i na osnovu instaliranih stacionarnih radarskih sistema na području većeg broja gradova i opština širom RS”, navodi Milan Salamadija, inspektor u Upravi policije RS.

Statistika je neupitna. Jul i avgust su dva mjeseca u godini kada se izgubi najviše života na cestama.

U julu i avgustu prošle godine na putevima u RS život je izgubilo 28 osoba. Godinu ranije isto toliko. 2019-e 38, a 2016.godine čak 40 osoba.

U policiji ističu da aktuelna kaznena politika očito nije adekvatna i da kazne treba pooštriti.

“Mora se inicirati pooštravanje kazni, i novčanih i kaznenih bodova, i zaštitnih mjera za ove najteže prekršaje. U tom kontekstu, već smo inicirali izmjenu Zakona o prekršajima za vozače koji upravljaju pod dejstvom narkotičkih sredstava”, ističe Goran Amidžić, načelnik Jedinice za sigurnost saobraćaja u MUP-u RS.

Da bi se postigli bolji rezultati, kaže struka, osim policijskih kontrola potrebno je mnogo više ulaganja u bezbjednost saobraćaja.

“Povećati bezbjednost puteva. Realizovati one mjere koje su predložene kroz provjeru puta sa aspekta bezbjednosti saobraćaja. Otkloniti crne tačka. Takozvana opasna mjesta. Sve su to aktivnosti koje moramo preduzeti da bi očekivali bolje rezultate”, kaže Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja RS.

Na kraju sve je do nas. Koliko god policija kažnjavala to za pojedince ne znači ništa, a zbog njih se svi možemo naći u crnoj hronici. (BHRT)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU