6 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Bukvarević razgovarao s delegacijom Udruženja boraca ‘Crni labudovi’

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak ministra Salke Bukvarevića i delegacije Udruženja boraca „Crni labudovi“ koju je predvodio predsjednik Udruženja Avdo Subašić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Razgovarano je o projekti koji su u toku i koji se planiraju realizirati u narednom periodu.

Bukvarević je čestitao Udruženju za sve dosadašnje aktivnosti i projekte, naglašavajući da mu je izuzetna čast što je i on pripadnik ove elitne jedinice Armije RBiH.

– U proteklom periodu, Udruženje boraca „Crni labudovi“ je izgradilo nekoliko spomen-obilježja širom naše domovine poginulim saborcima. Izgrađeno je i Centralno spomen-obilježje u sarajevskom naselju Nedžarići čijem otvaranju su prisustvovale porodice iz čitave Bosne i Hercegovine. U okviru ovog kompleksa je izgrađena i Muzej-soba koja će sadržavati eksponate iz ličnih kolekcija porodica i saboraca Crnih labudova – navodi se u saopćenju.

Subašić se zahvalio Bukvareviću za podršku te istaknuo da mu je posebno drago što su “Crni labudovi” opravdali epitet koji nose iz ratnih dana – da su jedna od najorganiziranijih jedinica.

– Ovo je Udruženje kojem je država na prvom mjestu, sloboda i nezavisnost svih građana naše domovine, u kojem je sve transparentno i u kojem se borci i članovi porodica ne zaboravljaju ni u ratu ni u miru – zaključio je Subašić.

- Oglašavanje -

To potvrđuje činjenica da su saborci iz Udruženja svim porodicama poginulih pripadnika jedinice uručili povelje prilikom otvaranja Centralnog spomen-obilježja, najveće priznanje Udruženja, te da svake godine posjećuju porodice saboraca i ne dozvoljavaju da oni budu zaboravljeni.

Na sastanku je potpisan Ugovor o sufinansiranju značajnih datuma Udruženja koje na svako obilježavanje dolazi organizirano, a istinu o herojskoj odbrani prenosi na mlađe generacije.

Za naredni period je planirano nekoliko projekata od kojih je posebno izdvojen projekat nabavke potrebnih vitrina i druge stručne opreme za Muzej u kompleksu u Nedžarićima te postavka eksponata iz ratnog perioda jedinice.

Bukvarević je delegaciji Udruženja poklonio knjigu „33.055 za državu“ autora Hasiba Mušinbegovića. Riječ je o monografiji 33.055 poginulih pripadnika Armije RBiH u OOR-u 1992-1995., koja predstavlja spomenik najboljima među nama, onima koji su dali život za svoju državu, državu Bosnu i Hercegovinu i civilizacijske vrijednosti bh. prostora.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima