Ćatić: Još postoje neotkrivene masovne grobnice, ubrzati proces ekshumacija

 Članice Udruženja “Žene Srebrenice“ i danas su se kao i svakog jedanaestog u mjesecu, okupile na tuzlanskom Trgu žrtava genocida u Srebrenici, podsjetivši javnost na stravične zločine i genocid u Srebrenici koji se desio prije četvrt stoljeća, 11. jula 1995. godine.

Još jednom su ukazale na spor proces ekshumacije i identifikacije žrtava genocida, izrazile nezadovoljstvo neotkrivanjem novih masovnih grobnica, te malim brojem optužnica protiv osumnjičenih za ratne zločine i genocid.

Okupljanje na tuzlanskom trgu je održano u skladu s higijensko-epidemiološkim mjerama, sa znatno manjim brojem učesnika zbog ograničenja, a prisustvovalo je oko dvadeset članica spomenutog udruženja.

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić kazala je Feni da se svaki put na protestno okupljanje najave gosti, ali zbog trenutne situacije im naglase da ne dolaze.

Članice ovog udruženja prisustvovale su jučer u Memorijalnom centru Potočari obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava, a Ćatić navodi kako se Srebreničanke bore za ljudska prava i podsjećaju uvijek na genocid počinjen u Srebrenici, a ne samo 11. jula.

Podsjeća da se oko 1.500 osoba još uvijek vode kao nestali, a još postoje neotkrivene masovne grobnice za koje se preteško dolazi do informacija.

-Konstantno se suočavamo s negiranjem genocida, i mi se borimo još uvijek za usvajanje zakona o negiranju genocida na državnom nivou – naglasila je Ćatić.

Navodi da već 25 godina traži posmrtne ostatke svog sina Nine te da se nada da će dočekati dan kada će ih pronaći i ukopati. 

– Da mi je samo jednu kost da označim mezar svog sina, ostavila sam mu mjesto pored mezara njegovog oca. Nadam se da ću doživjeti da označim njegov nišan. Živim za dan da klanjam dženazu svom Nini – kazala je Ćatić.

Poručuje da preživjeli neće odustati od okupljanja svakog 11. u mjesecu sve dok se ne pronađu svi ubijeni, te dok se odgovorni ne dovedu pred lice pravde. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU