CCI: Objavljen prvi paket revizorskih izvještaja za 19 korisnika budžeta FBiH

Nakon objave prvog paketa revizorskih izvještaja Ureda za reviziju u Federaciji BiH, Centri civilnih incijativa (CCI) pozivaju Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju Parlamenta Federacije BiH da što prije zakaže javna saslušanja s predstavnicima 14 revidiranih institucija koje nisu dobile pozitivno mišljenje.

CCI podsjeća da je Ured za reviziju objavio 19 izvještaja finansijske revizije korisnika budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, prema planu za ovu godinu.

– Ono što treba da uslijedi jeste dalje postupanje nadležnih institucija, počev od nadležne Parlamentarne komisije. Dosadašnja praksa je pokazala da reakcija nadležnih dolazi uz veća kašnjenja, čime se rad revizora obesmišljava i propušta prilika da se kroz javni nadzor osigura otklanjanje uočenih nepravilnosti u trošenju javnih sredstava. A propusta u radu i trošenju javnih sredstava od strane budžetskih korisnika je bilo. Ured za reviziju institucija FBiH u izvještajima je ukazao na brojne nepravilnosti u radu korisnika budžeta, te su institucijama dali 208 revizorskih preporuka, od kojih je 136 ponovljenih preporuka i 72 nove preporuke. Ukupno izvršenje budžeta revidiranih subjekata prelazi 2,1 milijardu KM – saopćio je CCI.

(FENA) H. D.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU