Centralna izborna komisija sutra raspisuje izbore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine za sutra je u 10 sati zakazala 17. sjednicu na kojoj bi se trebala donijeti odluka o raspisivanju i održavanju Općih izbora u državi.

Osim odluke o raspisivanju izbora, Centralna izborna komisija bi na istoj sjednici trebala razmatrati i niz drugih propratnih odluka koje se tiču organizacije izbora, a prvenstveno odluke o zaključivanju Centralnog biračkog spiska zaključno s 3. majem te prijedloge pravilnika o prijavi političkih subjekata za učešće na Općim ibborima u oktobru 2022. godine.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović ranije je najavio kako će CIK, i pored brojnih špekulacija u javnosti, postupati u skladu s odredbama Izbornog zakona te da će izbori biti raspisani na vrijeme.

“Jedna od tih zakonskih obaveza je da CIK najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore. Znamo da je izborni dan fiksno utvrđen kao prva nedelja u mjesecu oktobru. tako da će CIK u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima 4. maja na sjednici koja će biti zakazana u 10:00 sati ujutro donijeti odluku o raspisivanju Općih izbora 2022. godine”, rekao je Arnautović.

Podsjetimo, posljednjih nekoliko mjeseci u bh. političkim krugovima prisutna je tenzija koja je vezana za održavanje i raspisivanje Općih izbora 2022. godine. Priej svega, problemi se, kada je riječ o Općim izborima, tiču usvajanja državnog budžeta koji je neophodan za održavanje izbora u oktobru.

Ranije su iz Centralne izborne komisije iznijeli niz kritika na rad ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, ali i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije koji su 20. aprila na sjednici odbili uvrstiti u dnevni red posebnu odluku po zahtjevu CIK-a, a koja se tiče izdvajanja sredstava za održavanje izbora.

“Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH, koji cijela Bosna i Hercegovina po stavu ministra Bevande mora čekati kako bi imala Opće izbore, ovakvom dinamikom, koju diktira i ministar Vjekoslav Bevanda, uz članove Fiskalnog vijeća i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, može biti usvojen možda u decembru ove godine, a možda i nakon toga. Centralna izborna komisija BiH ovim putem želi upoznati javnost u Bosni i Hercegovini da ovakvim postupanjem i pristupom postoji objektivna opasnost da birači u Bosni i Hercegovini ne budu u mogućnosti u skladu sa Ustavom i zakonom ostvariti osnovno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti na dan održavanja Općih izbora 2. oktobra 2022. godine”, naveli su ranije iz CIK-a.

Povodom optužbi iz CIK-a prije dva dana oglasio se i Zoran Tegeltija koji je rekao kako izbori neće ovisiti od finansijskih sredstava i da CIK veoma agresivno nastupa kada je riječ o pitanjima novca.

“Ne znam koji su im motivi, ali mislim da u pripremama za izbore imaju mnogo važnijih stvari nego da razmišljaju o tome, kao što su pripreme za glasanje u inostranstvu i tome slično”, rekao je Tegeltija za “Glas Srpske”.

Nakon što Centralna izborna komisija BiH donese odluku o raspisivanju izbora, odredbe Izbornog zakona predviđaju da se sredstva za njihovo održavanje mora osigurati u roku od 15 dana.

KLIX.BA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU