ČESTITAMO/ 27. rođendan, Novi vizuali i NOVI studio RTV TK

Radio-televizija Tuzlanskog kantona 20. februara 2020. obiilježava svoju 27. godišnjicu rada.

Emitiranje programa počelo je 1993. godine, u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bio je to ambiciozan cilj probijanja medijske blokade u kojoj se tokom rata nalazio sjeveroistočni dio naše zemlje.

Rad tadašnje Televizije Okruga Tuzla započet je u vrlo oskudnim uslovima sa amaterskom opremom i sa samo sedam uposlenika. Uprkos nemogućim ratnim uslovima, uspješno smo započeli našu misiju, građanima dati pravu i blagovremenu informaciju.

Kraj rata TV Okruga Tuzla, koja je 1995. godine preimenova u Televiziju Tuzlansko-podrinjskog kantona, dočekala je sa 45 zaposlenih i još uvijek vrlo loše tehnički opremljena. Tri godine kasnije formiran je i kantonalni Radio, pa će od 1999. godine ponijeti ime koje i danas nosi – Radio-televizija Tuzlanskog kantona. Uslijedile su godine ubrzanog razvoja, kadrovskog jačanja i tehničkog osavremenjavanja, ali je svoj najvrjedniji kapital – povjerenje gledalaca i slušalaca Radio-televizija Tuzlanskog kantona stekla u ratnim i prvim poratnim godinama.

čestitamo/ 27. rođendan, novi vizuali i novi studio rtv tk
zgrada rtvtk

Struka je to prepoznala i nagradila. 2001. i 2002. godine proglašeni smo za najbolju televiziju u Bosni i Hercegovini. 2004. godine uselili smo se u novi, vlastiti dom, čime su stečeni uvjeti za napredovanje. Radio-televizija Tuzlanskog kantona uspješno se održala na usitnjenom medijskom tržištu zahvaljujući usmjerenostI na dogadjaje i ljude u Tuzlanskom kantonu i povratničkim mjestima Sjeveroistočne Bosne i Podrinja. Zbog takvog programskom opredjeljenja, prepoznati smo kao važan faktor razvoja ovog područja.

Krajem 2012. godine Radio-televizija Tuzlanskog kantona okončala je digitalizaciju kompletnog procesa proizvodnje programa. U ovom projektu imali smo svesrdnu pomoć turske organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj, TIKA.

Vlastitom mrežom od 17 predajnika Radio-televizija Tuzlanskog kantona signalom pokriva prostor sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije. Kroz mrežu kablovskih operatera, IPTV servise i platformu Moja TV BH telekoma, dostupni smo u domovima nekoliko miliona građana u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Prateći moderne trendove 2008. godine pokrenuli smo vlastiti multimedijalni internet portal, koji doprinosi brzom protoku informacija koje svakodnevno prikupljamo i obrađujemo. Programski sadržaji, osim Web-a, dostupni su i na YouTube-u, Facebook-u i Instagram-u…

Timski rad, svijest o značaju posla kojim se bavimo i našoj društvenoj odgovornosti, bili su nam glavne vodilje proteklih 27 godina. Naše kamere i novinarska pera zabilježili su sve važne i prelomne događaje koji su obilježili protekle skoro tri decenije. Ponosni na naših 27 godina i bogatiji za ogromno iskustvo, danas smo spremni za nove izazove i nastavak svoje misije, biti u službi javnosti.

čestitamo/ 27. rođendan, novi vizuali i novi studio rtv tk
prošle godine je izgorio glavni studio etv tk

Protekla godina, između ostalog, bila je u znaku stabilizacije i jačanja vlastitih kapaciteta i razvoja. Požar u kojem je 20. jula 2019. godine u potpunosti izgorio veliki TV-studio nanio je veliku štetu ovoj medijskoj kući i u određenoj mjeri usporio planirani razvoj.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU