CIGARETE ≠ NIKOTIN / Da li znate u čemu je razlika?

Iako cigarete „ne mogu“ bez nikotina, nikotin može bez njih. Da li i vi stavljate znak jednakosti između cigareta i nikotina? I da li znate zapravo šta je to po čemu se razlikuju?

Nikotin je prirodno jedinjenje, koje se nalazi u biljci duhana, a cigarete su proizvod koji sadrži duhan.

Nikotin nije bez rizika jer je adiktivan,z ato se njegova upotreba, ni u kojem obliku, nikako ne preporučuje trudnicama, dojiljama, osobama sa kardiovaskularnim poteškoćama, onima koji imaju visok krvni pritisak ili dijabetes. Ipak, naučnici tvrde da on nije primarni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, već je to duvanski dim koji procesom gorenja oslobađaj štetne materija, njih preko 6,000.

Nikotin se zapravo može konzumirati i unositi u organizam i na druge načine, sastavni je element brojnih namirnica, neretko prisutan i na našem jelovniku, a danas i deo terapija koje pomažu da se ostave cigarete, kao i u alternativnim duvanskim proizvodima koji su bolja opcija od nastavka pušenja.

Sa druge strane, cigarete nisu isto što i nikotin i tu ne treba stavljati znak jednakosti. Uz nikotin konzumiranjem cigareta oslobađaju se i ugljen monoksid, katran i još nemali broj drugih toksina i kancerogenih supstance koje su prisutne u duvanskom dimu.

Pogledajte koje su to osnove razlike između nikotina i cigareta:

cigarete ≠ nikotin / da li znate u čemu je razlika?
cigarete ≠ nikotin / da li znate u čemu je razlika?
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU