Cijene autoškola u Sarajevu povećane, za B kategoriju potrebno izdvojiti 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo je donijelo odluku o promjeni cijena usluga kako bi unaprijedilo kvalitet obuke i povećalo sigurnost na putevima.

Na sastanku održanom 13. maja 2024. godine, autoškole na području Kantona Sarajevo su se složile da je usklađivanje minimalne cijene s ostalim kantonima u FBiH neophodno i opravdano.

Odlučeno je da je taj korak neophodan kako bi se osigurala održivost autoškola i poboljšao kvalitet obuke za kandidate.

Nakon analize ekonomskih parametara i dogovora među autoškolama u Sarajevu, određene su minimalne cijene obuke za vozačke dozvole.

– A kategorija: 720 KM

– B kategorija: 1.480 KM

– C1 kategorija: 750 KM

– C (ako ima C1): 710 KM

– C (ako nema C1): 1.650 KM

– CE kategorija: 640 KM

– D (ako ima C 2 godine): 1.500 KM

– D (ako nema C): 2.700 KM

– DE kategorija: 920 KM

Nove cijene će biti na snazi od 01.06.2024. godine.

Razlozi za usklađivanje cijena

Od 2007. do 2012. godine, Ministarstvo je propisivalo minimalne cijene obuke, osiguravajući stabilnost i kvalitet obuke. Međutim, ukidanjem regulacije cijena 2012. godine, došlo je do slobodnog formiranja cijena, što je rezultiralo nelojalnom konkurencijom i smanjenjem kvaliteta obuke.

Cilj ove odluke je eliminirati nelojalnu konkurenciju i neprirodno niske cijene koje su uticale na kvalitet obuke i povećale broj saobraćajnih nesreća.

Ujednačavanjem cijena, želimo osigurati bolje uslove za rad autoškola i podržati poštene prakse u industriji.

Kroz ovu inicijativu vraćamo dignitet instruktorima i podstičemo kvalitetniju obuku vozača.

Autoškole u Sarajevu su suočene sa složenijim uslovima obuke nego autoškole u drugim dijelovima BiH i ovaj korak je neophodan za obezbjeđenje standarda kvaliteta obuke i sigurnosti na putevima.

Dobro obučeni vozači su ključni za sigurnost na cestama, a naše inicijative imaju za cilj smanjenje broja nesreća kroz standardizaciju i povećanje kvaliteta obuke.

Promjene koje uvodimo su važne za unapređenje kvaliteta obuke i sigurnosti na putevima, te pozivamo kandidate i građane da podrže ove nastojanja.

Objava Autoškole u Sarajevu povećale cijene, od sada za B kategoriju morat ćete izdvojiti 1.480 KM pojavila se prvo na Sarajevska sehara.

Izvor: ( sarajevskasehara.com / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU